leading story

Julien De Wilde niet langer voorzitter bij Agfa

Julien De Wilde. ©Tom Verbruggen

Het mandaat van Julien De Wilde als voorzitter van de beeldvormingsgroep Agfa loopt volgende maand af op de aandeelhoudersvergadering.

In de oproeping voor de aandeelhoudersvergadering staat De Wilde niet bij de bestuurders die een nieuw mandaat vragen. Dat wil zeggen dat de 75-jarige captain of industry na tien jaar afzwaait als voorzitter van de beeldvormingsgroep uit Mortsel. Hij werd er bestuurder in 2006 en twee jaar later voorzitter. In een interview met De Standaard noemt De Wilde Jo Cornu, bestuurder en oud-CEO van Agfa, een ‘evidente opvolger’.

Ook de Luxemburgse ex-eurocommissaris Viviane Reding stelt zich vanwege haar hoge leeftijd niet herverkiesbaar als bestuurder. Advocate Hilde Laga en Klaus Röhrig, van de Duitse activist Active Ownership Capital (AOC), vragen wel een nieuw mandaat. AOC heeft een belang van ruim 10 procent in Agfa.

De Wilde is geboren in Wetteren. Als chemisch ingenieur begon hij zijn loopbaan bij Texaco. Bij de schuimrubberfabrikant Recticel in Wetteren stond hij aan het hoofd van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. Hij verwierf zijn status van captain of industry als CEO en executive vice president bij het telecombedrijf Alcatel Bell en behoorde tot een generatie managers die de ‘Alcatel-boys’ werden genoemd.

Van 2002 tot 2006 was hij CEO van de staaldraadfabrikant Bekaert. Daarna ging hij naar Nyrstar, waar hij van 2007 tot 2016 voorzitter was. Onder zijn toezicht investeerde Nyrstar fors in - wat later zou blijken - slecht presterende mijnen. Tussen 2000 en 2014 was De Wilde ook bestuurder bij KBC en Telenet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud