Advertentie
leading story

Option zit weer in acute geldnood

Jan Callewaert. ©Emy Elleboog

Het Leuvense technologiebedrijf Option kampt weer met een tekort aan cash. Dat blijkt uit het jaarverslag, waar in een hoekje staat dat stichter Jan Callewaert vervroegd CEO af is.

Belangrijke schuldeisers zegden in maart 2,6 miljoen euro aan overbruggingskredieten toe, zodat het noodlijdende bedrijf aan zijn verplichtingen in het eerste halfjaar van 2017 kon voldoen. Daarvan is 1 miljoen euro nog niet gestort, maakt Option bekend in zijn jaarverslag. ‘Het resterende miljoen euro wordt naar verwachting ontvangen in de komende weken en is cruciaal voor de verlichting van onze kortetermijnbehoeften aan liquide middelen in de komende weken’, staat er.

Zelfs als het achterblijvende miljoen binnenrolt, is er nog niet genoeg geld in kas voor de tweede jaarhelft. Het bedrijf zal niet anders kunnen dan uitstel van betaling te vragen aan leveranciers en schuldeisers. ‘De vennootschap zal op korte termijn gesprekken voeren met haar leveranciers en andere crediteuren om een positieve cashbalans te kunnen behouden in de komende maanden’, meldt het jaarverslag.

Jan Callewaert, jarenlang de kapitein van Option, is sinds woensdag bovendien geen CEO meer, staat wat verdoken in het verslag. Voorzitter Eric Van Zele neemt over tot een nieuwe CEO gevonden is. Eerder dit jaar had Option laten weten dat Callewaert een stap terug zou doen, maar het gebeurt vroeger dan verwacht. Hij zal zich voortaan concentreren op de verkoop en business development. Option, dat netwerkapparatuur voor het internet der dingen bouwt, wil vanaf de tweede jaarhelft bedrijfswinst (ebitda) genereren.

In de digitale versies van het jaarverslag ontbreekt ‘het verslag van de commissaris’, zeg maar het oordeel van de revisor. Het is niet duidelijk of het om een technisch euvel gaat, dan wel of iets aan de hand is. De Option-top noch revisor Deloitte was bereikbaar voor commentaar.

Guy Sips van KBC Securities, de enige analist die Option nog opvolgt, blijft bij zijn ‘verkoop’-advies en koersdoel van 5 eurocent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud