Advertentie

Beke maakt inspectieverslagen rusthuizen publiek na wantoestanden

Vaak ligt een tekort aan personeel ligt aan de basis van de problemen. ©Kristof Vadino

De Zorginspectie heeft de verslagen van de inspecties in de Vlaamse woonzorgcentra gepubliceerd op haar website. Veertien Vlaamse woonzorgcentra staan onder verhoogd toezicht omdat er ernstige vragen bestaan over de kwaliteit van de zorg.

De Zorginspectie publiceerde dinsdag de verslagen van de inspecties in de Vlaamse woonzorgcentra op haar website. Daaruit blijkt dat 13 woonzorgcentra en één groep van assistentiewoningen onder verhoogd toezicht staan. De betrokken centra hebben 'een officiële aanmaning gekregen om ernstige tekorten in de werking te verbeteren' en zullen 'met een grotere regelmaat inspecties over de vloer krijgen'. Vaak ligt een tekort aan personeel aan de basis van de problemen.

Inspectieverslagen bevatten nuttige informatie voor de bewoners van het woonzorgcentrum en hun naasten of voor mensen die overwegen er te gaan wonen.
Karine Moykens
Secretaris-generaal departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Vorige maand kwamen enkele woonzorgcentra in Vlaanderen onder vuur te liggen. Na onthullingen in Frankrijk over wantoestanden in de rusthuizen van de zorggroep Orpea kwamen ook zeven voorzieningen bij ons in het vizier van de Zorginspectie. Toen bleek al dat twaalf woonzorgcentra en één groep van assistentiewoningen onder verhoogd toezicht stonden in Vlaanderen, eentje minder dan nu dus. Begin februari werden in Geraardsbergen twee mensen aangehouden wegens gebrekkige zorg aan 17 hulpbehoevende bewoners van assistentiewoningen.

Privacy

In de nasleep van die wantoestanden willen de Zorginspectie en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) met de publicatie van de verslagen inzetten op de transparantie van hun werking. In principe moeten alle woonzorgcentra om de drie jaar bezoek van een inspecteur krijgen. De centra onder verhoogd toezicht krijgen nu minstens tweemaal per jaar een inspectiebezoek. Blijven verbeteringen uit, dan riskeren ze een schorsing of een intrekking van de erkenning.

'Zulke inspectieverslagen bevatten nuttige informatie, en niet alleen voor de bevoegde overheidsdiensten', zegt Karine Moykens, secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, waartoe de Zorginspectie behoort. 'Ze zijn ook interessant voor de bewoners van het woonzorgcentrum en hun naasten of voor mensen die overwegen er te gaan wonen.'

Daarom worden de inspectieverslagen vanaf nu publiek gemaakt. ‘Niet alle verslagen zijn te vinden met die zoekmachine', zegt Moykens. ‘In sommige verslagen staan gevoelige persoonsgegevens. Om de privacy te beschermen, delen we zulke documenten niet online. Ze zijn wel beschikbaar op aanvraag. Dat geldt trouwens ook voor oudere verslagen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud