Advertentie
leading story

Centraal-Afrika zinkt steeds dieper weg in bloed

Duizenden vluchtelingen kamperen in tenten nabij de luchthaven van Bangui.

Christenen en moslims staan elkaar steeds driester naar het leven in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De buitenlandse troepen slagen er niet in het geweld te stoppen.

‘Er is geen houden meer aan. Gisteren werd hier nog een baby van zes maanden binnengebracht die was doodgeschoten’, zei een medewerker van Artsen zonder Grenzen (AzG) gisteren. De hulporganisatie heeft een geïmproviseerd ziekenhuis opgericht op de luchthaven van de hoofdstad Bangui. Daar hebben zowat 100.000 burgers hun toevlucht gezocht voor het aanhoudende geweld.

Bangui is al meer dan een maand in de greep van bloedige confrontaties tussen christelijke en islamistische milities. Daarbij kwamen al zeker 1.000 mensen om het leven, onder wie veel burgers. Gisteren vielen bijvoorbeeld drie doden en vijftien gewonden, onder wie drie kinderen, bij een schietpartij in de hoofdstad. Volgens de Verenigde Naties zijn 370.000 inwoners van Bangui op de vlucht geslagen.

De Centraal-Afrikaanse Republiek verzeilde in maart in anarchie en chaos toen opstandelingen president François Bozizé van de macht verdreven. Michel Djotodia, de leider van de rebellenbeweging Séléka, riep zichzelf uit tot de nieuwe sterke man. Hij ontbond Séléka, maar kon niet verhinderen dat de ex-rebellen het land onderdompelden in geweld, waarbij ze dorpen plunderden en platbrandden.

Het gros van de ex-Séléka-rebellen behoren tot de moslimminderheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek, aangevuld met huurlingen en opportunisten. Na de staatsgreep in maart viseerden zij vooral de christelijke bevolking, goed voor zowat 80 procent van de ruim 5 miljoen inwoners. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers het antichristelijk geweld gemaakt heeft, maar de verhalen over lynchpartijen en verkrachtingen waren legio.

Na enkele maanden escaleerde het conflict toen de christenen zich organiseerden in zelfverdedigingsmilities, de zogenaamde ‘antibalaka’. Zij namen op bloedige wijze wraak op de moslimbevolking. Het bloedvergieten escaleerde razendsnel. Begin december viel ook Bangui ten prooi aan het brutale geweld. Dagelijks vinden schietpartijen en wraakacties plaats, zeker in de wijken waar moslims en christenen samenleven.

‘De situatie in de stad lijkt volledig uit de hand te lopen’, waarschuwt AzG. Volgens de organisatie zijn er dagelijks gevechten, lynchpartijen en wraakacties. In de ziekenhuizen stromen de zwaargewonden toe. ‘Ze hebben vaak verwondingen door machetes aan het hoofd of aan armen en handen’, zegt Laurent Sury van AzG. ‘We zien ook veel steekwonden in de buikstreek en patiënten die gemarteld of ernstig geslagen zijn.’

Ook de VN luiden de alarmbel. ‘We zijn getuige van een ongekend niveau van geweld tegen kinderen’, meldde Unicef. Het VN-kinderfonds telde sinds begin december al 16 moorden op kinderen. Twee van hen werden onthoofd en verminkt, vermoedelijk bij wraakacties. Bovendien ronselen de gewapende milities steeds vaker kinderen.

De spiraal van geweld schudde de internationale gemeenschap - die het conflict maandenlang had genegeerd - eind november wakker. Oud-kolonisator Frankrijk zei voor een genocide te vrezen en stuurde militairen naar het land. Begin december versterkte de VN-Veiligheidsraad ook de Afrikaanse vredesmacht die er al langer actief is. Maar die inspanningen leveren voorlopig weinig op.

Peter Bouckaert, de directeur noodoperaties van Human Rights Watch, pleitte onlangs voor een effectieve buitenlandse steun om de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek te stabiliseren. ‘Dat is cruciaal om de bevolking te beschermen tegen misbruiken, zei hij. ‘Het potentieel voor extra massaal geweld is schokkend groot.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud