leading story

Chaos dreigt op luchthaven Barcelona door staking

Op de luchthaven El Prat in Barcelona worden de komende dagen grote vertragingen verwacht. ©REUTERS

Wie de volgende dagen een uitstapje naar Barcelona of de Costa Brava gepland heeft, steekt het best ook een portie geduld in zijn koffer. Want vanaf vandaag voert het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Barcelona-El Prat actie. Lange wachtrijen en chaos dreigen, ook al geldt een minimumdienstverlening.

Het personeel van het bedrijf Eulen legt vanaf vandaag elke week op vrijdag, zondag en maandag enkele uren het werk neer. Vanaf 14 augustus dreigt het zelfs met 24 urenacties. Die laatste stakingsaanzegging geldt voor onbepaalde duur.

Met de acties protesteert het veiligheidspersoneel tegen de werkomstandigheden. ‘Onze 360 medewerkers lijden onder een te zware werkdruk. Zij moeten elke dag 14 tot 16 uur werken en kunnen zelfs amper naar het toilet gaan’, klaagt Juan Carlos Jiménez, de woordvoerder van het stakingscomité.

Door die werkomstandigheden haken volgens hem steeds meer collega’s ziek af. ‘Ze krijgen psychologische problemen of belanden in een depressie. Dat schaadt de veiligheid.’

El Prat heeft de passagiersaantallen de afgelopen jaren enorm zien stijgen. Tussen 2009 en 2016 was sprake van een klim met 60 procent. De komst van steeds meer lagekostenmaatschappijen en de aantrekkingskracht die de Costa Brava en Barcelona op toeristen uitoefenen, verklaren de groei.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud