Advertentie

Demir stelt stookoliesector in gebreke

©Hollandse Hoogte / Herman Engbers

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwijt de sector 'een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel'. Hij krijgt een maand om stappen te ondernemen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stuurt maandag deurwaarders met een ingebrekestelling naar de stookoliesector. Volgens de N-VA-minister weigert de sector werk te maken van het stookoliefonds, het fonds voor de sanering van lekkende mazouttanks. De sector krijgt een maand de tijd om stappen te ondernemen.

Naar schatting 730.000 gezinnen in Vlaanderen hebben een stookolietank. Bij ongeveer 10.000 tanks is sprake van bodemverontreiniging door een lek. Omdat die schade vaak niet (of niet helemaal) gedekt wordt door de verzekering, kan dat leiden tot financiële drama's voor de gezinnen.

Daarom werd in 2019 een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de gewesten, de federale staat en de sector. De oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco richtten de vzw Promaz op. Maar volgens Demir heeft de sector sindsdien onvoldoende stappen gezet om erop toe te zien dat het fonds gezinnen kan vergoeden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud