Advertentie
leading story

‘Kanaalplan is niet meer dan goednieuwsshow'

©BELGA

Een half jaar nadat het Kanaalplan in Molenbeek is ingevoerd, wordt het uitgebreid naar andere delen van Brussel. Maar de verspreide slagorde bij de politie, het gerecht en de politiek blijft.

Het Kanaalplan is een uitloper van de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat hij Molenbeek zou opkuisen. De Brusselse gemeente kreeg na de aanslagen in Parijs het etiket van bolwerk van radicalisme en terreur. Op de OCAD-lijst van Syriëstrijders staan 57 Molenbekenaren. Jambon besefte al snel dat het probleem niet tot Molenbeek beperkt was. In de arme buurten in de Brusselse Kanaalzone bevinden zich criminele circuits, waar drugs, illegale wapens en valse papieren welig tieren. Die vormen samen met geradicaliseerde inwoners een gevaarlijk ecosysteem. Moskeeën en schimmige vzw’s dienen als dekmantel voor de financiering van terrorisme met drugs- en gokgeld.

Met de aanpak van die criminele netwerken is een halfjaar geleden begonnen in Molenbeek en Vilvoorde, waarna Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek zouden volgen. Concreet kwamen er extra agenten en magistraten. ‘Molenbeek en Vilvoorde zijn het labo om uit te testen hoe de oorlog tegen terreur best aangepakt wordt. Daarna wordt de aanpak toegepast in de rest van het land, want ook Oostende, Verviers en Maaseik kennen het fenomeen’, aldus Jambon. Molenbeek presenteerde gisteren de eerste resultaten, Vilvoorde doet dat vandaag apart. In Molenbeek leverden de controles van vzw’s niet alleen 46 ‘hits’ op voor terrorisme. Via doorgedreven sociale controles zijn ook tienduizenden euro’s aan uitkeringen en kindergeld gerecupereerd van Syriëstrijders.

Maar met de resultaten begint het schieten op het Kanaalplan. ‘Het is gelanceerd als een geïntegreerd samenwerkingsverband tussen acht gemeenten, vijf politiezones, één gerechtelijk arrondissement en twee parketten. Al die partners zijn nooit bijeen geweest. Dit was een goednieuwsshow over Molenbeek, om te verdoezelen dat het plan weinig om het lijf heeft’, luidt het. De samenwerking met de Brusselse burgemeesters, onder wie veel PS’ers, is de zwakke plek van het Kanaalplan. Jambon hoopt op hun steun, maar de reactie van Bernard Clerfayt (Défi, zie rechts) toont dat hij op weinig goodwill hoeft te rekenen.

Het is ook geen geheim dat Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) weinig geloof hecht aan de verhalen over de versterkte samenwerking tussen de Brusselse politiezones door het plan.

Het Kanaalplan zorgt ook voor nieuwe fricties tussen CD&V en de N-VA, die het in de regering oneens zijn over de veiligheidsaanpak. Bij de N-VA wordt steeds luider gemord dat de samenwerking en communicatie tussen politiediensten gesmeerd verloopt, maar het gerecht tegenwerkt. Bij CD&V klinkt het dat minister van Justitie Koen Geens ruim een maand rond is met zijn cijfers over de gerechtelijke acties in Molenbeek, maar moest wachten omdat de politie niet klaar was. ‘De N-VA heeft het er liever over dat de rechtsstaat toch zo ellendig traag is’, klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud