leading story

‘Nieuwe leverancier vinden ging moeizaam'

La Tomaterie, een Belgische importeur van Italiaanse voedingsproducten, zag zich door de slechte olijfoogst in Zuid-Italië gedwongen een nieuwe leverancier te zoeken. ‘Voor onze olijfolie werkten wij met één producent uit Puglia, in het meest zuiderse puntje van de laars’, zegt zaakvoerster Minouche Cooreman. Door de oprukkende bacterie en het regenweer viel de productie van olijfolie er volledig stil. ‘We hebben tal van olijfolies geproefd, maar het was heel moeilijk om een nieuwe leverancier te vinden’, zegt Cooreman. ‘In onze zoektocht belandden we bij een van de betere producenten uit Toscane, maar die had enkel nog olijfolie van oogstjaar 2013, die hij tegen een lagere prijs van de hand wilde doen. Onze klanten willen natuurlijk verse olijfolie, dus dat was geen optie. In Sicilië was de olijfolie dan weer van slechte kwaliteit en de producenten hadden weinig op overschot.’ Uiteindelijk kon Cooreman terecht bij een coöperatie in Lazio, onder Rome, voor een olijfolie die van smaak minder uitgesproken is dan die uit Puglia. Cooreman hoopt over enige tijd terug te kunnen naar haar vertrouwde producent uit Zuid-Italië.