Advertentie
leading story

Rusland sust investeerders met vrijlating Amerikaanse zakenman

Michael Calvey is al 30 jaar actief in Rusland en bouwde in die periode een ijzersterke reputatie op. ©EPA

De Amerikaanse investeerder Michael Calvey is gisteren door de Russische autoriteiten onder huisarrest geplaatst in afwachting van zijn proces in een fraudezaak.

De 51-jarige Calvey werd twee maanden geleden in Moskou gearresteerd op beschuldiging van fraude. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan de verduistering van 2,5 miljard roebel (33,5 miljoen euro). Calvey ontkende de aantijgingen en beweerde dat hij het slachtoffer is van een afrekening. Hij is verwikkeld in een gevecht met twee Russische zakenpartners om de controle over een bank.

De zaak tegen Calvey joeg een schokgolf door de Russische zakenwereld. De Amerikaan is al 30 jaar actief in Rusland en bouwde in die periode een ijzersterke reputatie op. Met zijn durfkapitaalfonds Baring Vostok investeerde Calvey vooral in kleinere bedrijven die onder de radar bleven. Hij stapte bijvoorbeeld vroeg in Yandex, de grootste online zoekrobot van Rusland.

Calvey mocht gisteren de gevangenis verlaten nadat Russische speurders woensdag hadden gevraagd om zijn voorwaardelijke vrijlating. Maar een rechter oordeelde dat er redenen zijn voor ‘preventieve maatregelen’ en liet de zakenman meteen onder huisarrest plaatsen. Calvey ontkende gisteren dat hij het land wil ontvluchten en benadrukte dat hij zijn reputatie wil zuiveren.

De arrestatie lokte zelfs in de entourage van de Russische president Vladimir Poetin felle kritiek uit. ‘Een illegale daad’, oordeelde Boris Titov, de ombudsman van het Kremlin voor het bedrijfsleven. Aleksej Koedrin, een vertrouweling van Poetin en gewezen minister van Financiën, sprak van een ‘noodsituatie voor de economie’ die het vertrouwen van buitenlandse investeerders kan ondermijnen.

Als blijk van steun voor Calvey kondigde Kirill Dmitriev, de baas van het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF, aan dat zijn organisatie samen met Baring Vostok gaat investeren in de technologiesector.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud