leading story

Zitje voor Spanjaard De Guindos begint stoelendans bij ECB

Luis De Guindos. ©BELGA

De Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos, trekt naar de Europese Centrale Bank. Zijn voordracht start een heuse stoelendans. De inzet: wie volgt Mario Draghi op aan de ECB-top?

De eurozone begint na jaren van opeenvolgende crisissen aan een nieuwe economische lente. Dat is niet alleen merkbaar in de cijfers, maar ook in nieuwe bezems met een minder dogmatische aanpak in de Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. De komende twee jaar wordt ook de Europese Centrale Bank (ECB) grotendeels hernieuwd, met grote gevolgen voor het beleid.

De socialistische Portugees Mario Centeno volgde de Nederlander Jeroen Dijsselbloem in januari op als voorzitter van de Eurogroep. Minstens even belangrijk was het vertrek, afgelopen zomer, van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Hij had zich tijdens de eurocrisis ontpopt tot de verpersoonlijking van het strenge Duitse besparingsbeleid. Zijn vervanger Peter Altmaier stond voor een zachtere aanpak, zonder Duitse dictaten. Hij tekende gisteren voor de laatste keer present op de Eurogroep. Volgende maand ruimt hij baan voor de nieuwe Duitse minister van Financiën, de sociaaldemocraat Olaf Scholz. Het Duitse regeerakkoord pleit onomwonden voor een sterkere eurozone en het herlanceren van de Frans-Duitse as om de toekomst van de euro te verzekeren.

Heel binnenkort vertrekt nog een ouderdomsdeken van de Eurogroep: de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Hij wordt vanaf 1 juni vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Het is de eerste keer dat een lid van de Eurogroep de overstap maakt naar de ECB en die ‘politisering’ valt niet goed bij zowel de ECB als in het Europees Parlement. De Guindos’ verleden als zakenbankier bij Lehman Brothers helpt ook niet. Lehman Brothers lag in 2007 aan de basis van de kredietcrisis in de VS, die op zijn beurt leidde tot de bankencrisis in Europa.

Toch is er weinig kans dat de voordracht van De Guindos als vicevoorzitter van de ECB nog zal worden tegengehouden. Vandaag bekrachtigen de ministers van Financiën die voordracht formeel, eind maart gebeurt de effectieve benoeming op het hoogste niveau. Het Europees Parlement en de ECB kunnen louter advies geven.

Spanje oefende daarenboven immense druk uit op de eurolanden om de post te krijgen en trok daarvoor alle registers open. Spanje moest als enige van de vier grote eurolanden een permanent zitje in de ECB ontberen sinds 2012. Madrid greep de voorbije jaren ook naast andere topposten. En De Guindos voerde zelf met de Duitse slag hervormingen door in zijn land.

De uitdager van De Guindos, de Ierse centraal bankier Philip Lane, trok gisteren dus aan het kortste eind. Ook al gold hij onder meer in het Europees Parlement en bij de ECB als de betere kandidaat, met zijn ervaring als gouverneur en zijn apolitieke karakter. Bovendien is Ierland het enige land van de oorspronkelijke elf eurolanden dat nog nooit een directielid mocht leveren.

Voor de start van de Eurogroep trok de Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, de kandidatuur van Lane in. Maar de hulde die Lane kreeg van iedereen in de Eurogroep doet vermoeden dat Lane in een latere fase kan en zal worden opgevist. Van de zes directiezitjes bij de ECB komen er voor eind 2019 nog vier vrij. De benoeming van De Guindos als vicevoorzitter is slechts het eerste puzzelstukje in de hertekening van de ECB.

Achter de voordracht van de Spanjaard schuilen dus nog andere kanshebbers. In mei 2019 stopt de Belg Peter Praet als hoofdeconoom van de ECB. In oktober verlaat voorzitter Mario Draghi Frankfurt, in december de Fransman Benoît Coeuré.

De grote moeilijkheid bij die hernieuwing wordt het vinden van een evenwicht aan de ECB-top tussen kleine en grote landen, tussen zuiderse en noordelijke landen en tussen de geslachten. Dat laatste wordt wellicht het moeilijkste. De Duitser Jens Weidmann heeft zijn zinnen gezet op de job van Mario Draghi. Als dat gebeurt, moet de enige vrouw aan de ECB-top, de Duitse Sabine Lautenschläger, plaats ruimen.

Maar Weidmann vertegenwoordigt de rigide dogmatische Duitse lijn en misschien is dat niet het signaal dat de grote Duitse coalitie wil uitsturen. Lane wordt getipt als opvolger van Praet, of als mogelijke compromiskandidaat voor de job van Draghi.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud