4K is het nieuwe 3D

©IMAGEGLOBE

Nu 3D een hype is gebleken, werken de tv-fabrikanten naarstig aan een nieuwe trigger. 4K, een tv met een resolutie die dubbel zo hoog is als HDTV, lijkt de geknipte kandidaat. Wij keken naar een van Sony’s eerste 4K-moddellen.

Televisies verkopen is een cyclische aangelegenheid. Aangewakkerd door evenementen als het WK voetbal en de Olympische Spelen. En door de technologische vooruitgang: van zwart-wit naar kleur, van beeldbuis naar flat, van 2D naar 3D. Al leverde die laatste overstap niet meteen de verhoopte verkooppiek op. De Amerikaanse sportzender ESPN kondigde onlangs zelfs aan te stoppen met 3D-uitzendingen, wegens een gebrek aan belangstelling. En dus is het tijd voor iets nieuws.

Het heeft er alle schijn van dat 4K de volgende lokker wordt. Zeker de Japanse elektronicagigant Sony zet er voluit op in. Sony’s televisietak - ooit de parel aan de kroon - is op de sukkel. De concurrentie van Zuid-Koreaanse fabrikanten als LG en Samsung en de bijbehorende prijserosie hebben pijn gedaan. En de dure yen hielp niet. De afdeling consumentenelektronica draait bijgevolg al jaren verlies. Het resultaat van 2012 was veelzeggend: 63 procent van de operationele winst kwam uit de verkoop van … auto-, ziekte- en levensverzekeringen in Japan.

4K moet de negatieve trend ombuigen. De producenten beloven een extreem gedetailleerd en realistisch beeld: 3.920 bij 2.160 pixels, of twee keer de resolutie van een gewone HDTV (1.920 x 1.080). En daar schuilt meteen ook de grote zwakte van de technologie: er is nog zo goed als geen enkele manier om films, series of tv-uitzendingen in 4K te bekijken. Zuid-Korea en Japan experimenteren met 4K-tv via de satelliet, maar het duurt wellicht nog jaren eer we dat soort uitzendingen via Belgacom of Telenet krijgen. Blu-rayschijfjes in 4K bestaan al evenmin. En zodra dat wel zo is, zal je een nieuwe speler moeten kopen.

De snelste manier om 4K-content tot bij de tv-kijker te brengen, wordt waarschijnlijk een online downloaddienst. Ook daar werkt Sony hard aan. Maar ook daar zijn hindernissen. De dienst is voorlopig enkel aangekondigd voor de Verenigde Staten en je zal over een forse internetverbinding moeten beschikken om de 4K-datastroom fatsoenlijk binnen te halen. En over het aanbod, een cruciale parameter om zo’n dienst succesvol te maken, heeft Sony nog niets gezegd. Prijzen liggen wel al vast. Een 4K-film kopen kost straks 30 dollar, huren kost 8 dollar. Dat is bijna het dubbele van wat de meeste andere downloaddiensten nu vragen.

Verbluffend

Is er dan geen enkele reden om al een 4K-tv te kopen? Toch wel. Wij hadden enkele dagen de Sony KD-65X9000 (7.000 euro) aan de muur hangen. En het moet gezegd: de echte 4K-beelden die Sony ons op een harde schijf meegaf, waren verbluffend realistisch en gedetailleerd. En zelfs als het tv-toestel zich met gewone blu-rays en tv-programma’s moet ‘behelpen’, zit het helemaal vooraan in het peloton. De scaler, de videochip die reguliere content met een lage resolutie opschaalt naar 4K, doet zijn werk voortreffelijk. Als we de blu-rayversie van ‘Total Recall’ (de remake uit 2012) met de 4K-versie op de harde schijf vergelijken, is er nog wel een verschil in beeldkwaliteit, maar het is subtiel.

4K blinkt bovendien uit in 3D-weergave. Op een gewone tv is de 3D-modus meestal doffe ellende: verminderde helderheid, middelmatige beeldkwaliteit, zware brilletjes. Met de passieve 3Dtechniek, die onder meer LG en Toshiba gebruiken, krijg je veel lichtere brillen maar verlies je dan weer de helft van je beeldresolutie. Ook de Sony 4K-tv gebruikt de passieve techniek. Maar omdat de resolutie van in het begin zoveel hoger ligt, is de beeldkwaliteit stukken beter. Grote 3D-fans zijn we nog altijd niet, maar dit is veruit de beste implementatie van de technologie die we al mochten meemaken. Overigens: ‘echte’ 4K-3D, in volle 4K-resolutie dus, komt er ongetwijfeld ook nog aan.

Conclusie: als geld geen rol speelt en je wil absoluut de beste tv die je op dit moment kan kopen, mag je deze Sony op de shortlist zetten. Voor de echte 4K-content moet je het nog niet doen, maar ook met normale HD-uitzendingen is de beeldkwaliteit bijzonder goed. Voor wie de prijs wel meetelt, loont het de moeite nog even af te wachten. Enkele Chinese fabrikanten (TCL, Seiki) hebben in de VS al 50 inch 4K-tv’s op de markt gebracht voor minder dan 1.500 dollar. Over de kwaliteit spreken we ons niet uit, maar de prijserosie is nu al(weer) ingezet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud