Advertentie
leading story

Ode aan het hockey

Hockey is een van de weinige teamsporten waarbij mannen- én vrouwenteams populair zijn.

‘Hockey, doen we met ’n stokkie.’ Bij die fouteliedjeswijsheid houdt de kennis van de meesten op. Het EK hockey, dat vandaag in Boom begint, brengt daar wellicht geen verandering in. Helaas, want hockey is zoveel meer dan ‘een bourgeois sport’.

‘Een kutsport gericht op het uitlokken van een overtreding door de tegenstander.’ ‘Met mensen die hun trui losjes over hun schouders hangen.’ ‘Voor Franstalige Antwerpenaren.’ De edele hockeysport heeft niet meteen een benijdenswaardig imago. Een fraaie kijksport is het ook al niet. Daarvoor gaat het spel te snel, zijn de stickbewegingen te subtiel en is de bal te klein. En voor het bewonderen van mooie sportlijven kunt u vast ook wel in andere sporten of magazines terecht.

En toch is hockey - ‘hockey sur gazon’, welteverstaan - met afstand de leukste teamsport. Dat het verkalkte voetbal zich nog altijd in een grotere populariteit mag verheugen, is vooral een bewijs van het conservatieve wezen van de mens. Aan de rijke geschiedenis zal het niet liggen. De Egyptenaren speelden vierduizend jaar geleden ook al hockey, zij het in een ruwere vorm. De Grieken en de Romeinen namen het spelletje over.

De aperte hekel aan het hockey is vooral de schuld van de schoolsport. Zoveel loopplezier in het middelbaar onderwijs om zeep is geholpen met de Coopertests, zoveel kwaad hebben brakke plastic hockeysticks gedaan in naargeestige schoolsportzalen. Het mag een wonder heten dat de Belgische Hockeybond ruim 31.000 leden telt. En dat België een rol van betekenis heeft gespeeld in de hockeygeschiedenis. Hadden de Belgische en de Engelse hockeybond elkaar in 1909 niet erkend, dan had een internationale koepel nog heel lang op zich laten wachten. En bijgevolg ook een olympische erkenning. Op de Spelen in 19120 in Antwerpen haalden de Belgische hockeymannen trouwens een bronzen medaille.

Hockey afdoen als een veredeld soort korfbal of schaatsen waar afgezien van de Hollanders maar weinig landen aan deelnemen, gaat niet op. India had tussen 1928 en 1968 een vast abonnement op gouden olympische hockeymedailles, Pakistan is per definitie een ontzettend lastige tegenstander, en China en Zuid-Korea zijn de afgelopen decennia te duchten tegenstanders.

Bovendien is hockey een van de weinige grote teamsporten waar zowel mannen- als vrouwenteams zich in een even grote populariteit mogen verheugen. Wat ons terugbrengt bij het voetbal, dat nog altijd een archaïsch mannenbolwerk is. Terwijl in een muf Zürichs hoofdkantoor omstreden bestuurders als Sepp Blatter elke logische verandering in het voetbal met bruut geweld tegenhoudt, is hockey met zijn tijd mee.

Voetbal dabbert nog in de prehistorie, hockey staat met beide benen én stick in het heden. Voorbeelden genoeg: hockey wordt nog bijna uitsluitend op kunstgras gespeeld, videoscheidsrechters zorgen er al jaren voor dat afgekeurde geldige doelpunten op grote tornooien onmogelijk zijn, en de buitenspelregel werd in 1996 afgeschaft zonder dat de sport eraan ten onder ging.

En terwijl bij voetbal een zware overtreding voor overtreders in dezelfde wedstrijd onbestraft blijft, betekent een gele kaart in het hockey een onmiddellijke schorsing van 5 of 10 minuten. Wel zo eerlijk voor de benadeelde partij, die in het voetbal bij een gele kaart nooit profiteert van de eventueel volgende schorsing.

Allemaal de logica zelve bij een sport wier charme alleen al blijkt uit een elegant uitgevoerde strafcorner of een splijtende pass dwars over het veld. Dat hockeyadverteerders ondanks deze ode op de ‘poep’ van de hockeyspelers (m/v) gefixeerd blijven, zegt meer over die sponsors dan over het moderne hockey. Hoe dat precies zit met die poep? Tik Fintro en hockey in op Youtube en u weet meteen alles over assvertising of poepliciteit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud