Advertentie
leading story

COMMENTAAR | Luxegeneeskunde

©Saskia Vanderstichele

Belgische topmedici behandelen patiënten van overal ter wereld. We hebben alle troeven in handen om daar internationaal hoge ogen mee te gooien, maar we missen ambitie.

Het was voorpaginanieuws in The New York Times. Een Amerikaanse patiënt vergeleek het kostenplaatje voor een heupprothese en koos ervoor om in België de ingreep te laten uitvoeren. Dat zou hem bijna zes keer minder kosten dan in zijn eigen land.

Al verschillende jaren komt een beperkt aantal Britten en vooral Nederlanders naar Belgische ziekenhuizen voor bepaalde ingrepen, die in hun land duurder zijn of waarvoor in hun land onvoldoende expertise voorhanden is. Onze ziekenhuizen hebben in verschillende specialiteiten artsen met wereldklasse. Behandeling van huidkanker, bepaalde prothesen, hartchirurgie, vruchtbaarheidstechnieken, enzovoort. Het idee om die expertise ook te internationaliseren leidde vijf jaar geleden tot de oprichting van Health Care Belgium, een platform van ziekenhuizen ondersteund door het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Vijf jaar later zijn de resultaten echter vrij teleurstellend. Het aantal opnames van buitenlanders groeit niet significant en het platform leidt een eerder zieltogend bestaan. Een aantal ziekenhuizen heeft de samenwerking ermee stopgezet.

Bovendien ontbreekt ook de politieke steun voor dit project. De opeenvolgende ministers van Volksgezondheid, allemaal van socialistische signatuur, hebben schrik van het beeld van een luxe-industrie voor buitenlandse ‘rijken’.

Dat is jammer, en bovenal een gemiste kans. De gezondheidszorg gaat steeds meer de toer op van de spitstechnologie. We zouden daarin kunnen excelleren, en dat met een gezonde koopmansgeest kunnen benaderen. Het zijn niet alleen Belgen die langer leven en steeds meer geavanceerde zorg nodig hebben en kunnen betalen. Volgens de competitiviteitsbarometer van het World Economic Forum staat België op nummer 1 voor zijn gezondheidszorg. Waarom zetten we dan niet met volle ambitie in op de groei van die sector? Het kan voor extra jobs zorgen, in de ziekenhuizen maar ook bijvoorbeeld in de horeca. Een paar hotels werken nu al ad hoc samen met ziekenhuizen.

Argumenten als zou een geneeskunde in twee snelheden de basisgezondheidszorg in het gedrang brengen, houden geen steek. Als een internationaal publiek van - toegegeven, welstellende - medische toeristen hier terecht kan voor topgezondheidszorg, zullen die inkomsten onze ziekenhuizen ten goede komen. Als die patiënten die luxegeneeskunde zelf betalen, is dat dan ethisch onverantwoord?

Natuurlijk is één van de kerntaken van de overheid te zorgen voor een goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Maar het ene hoeft niet ten koste te gaan van het andere. Een keuze zonder gêne om wel die internationale kaart te trekken en ook veel actiever op die ‘luxegeneeskunde’ in te zetten, kan op termijn alleen maar leiden tot een versterking van onze kennis in de gezondheidszorg. En als er nu één sector is waarvan we zeker weten dat hij de komende jaren zal groeien, is het deze wel.

Reageren? Deel uw mening met ons en andere lezers op www.tijd.be/commentaar

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud