Advertentie

Leasetarieven bedrijfswagens schieten omhoog

©BELGAIMAGE

Bedrijfswagens zijn in een jaar tijd door een cocktail van kostenstijgingen bijna 20 procent duurder geworden. Bestuurders zitten klem.

Terwijl de hr-diensten van Belgische bedrijven hun handen vol hebben aan de vergroening van het bedrijfswagenpark, doemt een heel ander probleem op: bestuurders krijgen steeds minder auto voor hun budget. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de Belgische leasingbedrijven.

Het alternatief is dat je werknemers een kleinere auto aanbiedt, maar daar maak je je als werkgever niet populair mee, zeker in deze war-for-talent-tijden.

Koen Claesen
CEO Van Mossel (Directlease en Westlease)

Uit cijfers van Statbel en een analyse van KBC Autolease blijkt dat de tarieven van bedrijfswagens met een klassieke benzine- of dieselmotor in april bijna 12 procent hoger waren dan een jaar eerder. Inclusief brandstof zijn de kosten zelfs met bijna 20 procent gestegen.

De reële stijging kan in de praktijk nog hoger liggen, want de cijfers houden geen rekening met de fleetkortingen die automerken vaak toekennen. 'Die zijn het afgelopen jaar in hoog tempo verdwenen', zegt Stefan Delaet, CEO van KBC Autolease en voorzitter van de leasingfederatie Renta.

De oorzaak van de forse stijging is in de eerste plaats de hausse van de grondstoffenprijzen. Daardoor is de aanschafprijs van auto's het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Voorts kampen autobouwers nog altijd met productieproblemen als gevolg van chiptekorten en problemen met toeleveranciers in Oekraïne. De levertijden lopen op en productieoverschotten behoren tot het verleden. Daarom geven de meeste autobouwers veel minder of zelfs geen korting meer op de catalogusprijs.

'Daar komt nog bij dat de loonkosten ook snel stijgen. En dat betekent hogere kosten voor onderhoud en reparatie, wat je ook terugziet in de leasetarieven', zegt Delaet.

Omdat de leasebudgetten van de bijna 1 miljoen leaserijders in ons land lang niet altijd geïndexeerd worden, heeft de kostenstijging tot gevolg dat veel werknemers niet langer dezelfde nieuwe auto kunnen kiezen als die waarmee ze nu rijden. 'We maken dat regelmatig mee', zegt Sven Pauwels, de woordvoerder van de leasemaatschappij ALD. 'Laatst nog: iemand rijdt al jaren met een Volvo V60, maar ineens past die niet meer in het budget. Uiteindelijk hebben we in de Peugeot 3008 een alternatief gevonden.'

Dat klinkt de CEO van de Belgische divisie van de dealerreus Van Mossel, Koen Claesen, bekend in de oren. Naast een groot aantal dealers heeft Van Mossel ook enkele leasebedrijven, waaronder Directlease en Westlease. 'We hebben die discussie de afgelopen maanden al vaker gehad. Het alternatief is dat je werknemers een kleinere auto aanbiedt, maar daar maak je je als werkgever niet populair mee, zeker in deze war-for-talent-tijden. Uiteindelijk moet er een indexatie van de leasebudgetten komen.'

Een andere oplossing is een versnelling van de omschakeling naar elektrische bedrijfswagens, de enige die vanaf 2026 nog fiscaal aantrekkelijk zijn. 'We hebben onlangs de oefening gemaakt met de Volvo XC40. Als je naar de totale kosten over de hele leasetermijn (TCO) kijkt, is de plug-inhybride of de volledig elektrische variant zelfs goedkoper dan de - in aanschaf - goedkopere benzineversie', zegt ALD-woordvoerder Pauwels.

'Ons antwoord op de prijsstijgingen is vergroening' zegt Wim De Wit, de hr-directeur van de Belgische divisie van de consultant EY. Met 2.000 auto's heeft EY een van de grootste bedrijfswagenvloten van het land. Van de 600 nieuwe auto's die vorig jaar besteld werden bij EY, had 92 procent een stekker. Tegelijkertijd zijn al 500 werknemers overgeschakeld op een kleinere auto en zeiden er 70 de bedrijfswagen vaarwel.

Elektrificatie is vooralsnog vooral een alternatief in de duurdere segmenten. 'Voor de kleinere bedrijfswagens, zoals de Opel Corsa of de Citroën C1, zijn er nog geen volwaardige elektrische alternatieven', zegt Van Mossel-directeur Claesen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud