Advertentie
voorkennis

So long, Evelyn

Evelyn Du Monceau zwaait af bij UCB omdat ze de leeftijdslimiet van 70 jaar heeft bereikt. ©Dieter Telemans

Evelyn du Monceau zwaait na 36 jaar af als voorzitter bij UCB. De grande dame van de Belgische biofarma verzekert zich van een opvolger die gepokt en gemazeld is in het omgaan met stichtersfamilies.

Rond deze tijd in de woelige lente van 1968 veroverde Leonard Cohen de hitlijsten met zijn liefdeslied 'So Long, Marianne'. De Canadese bard bezong de 'mooiste vrouw die hij ooit ontmoette', de Noorse Marianne Ihlen die zijn pad kruiste op het Griekse eiland Hydra en zou uitgroeien tot zijn levenslange muze.

So long Marianne - Leonard Cohen

In dat jaar vierde Evelyn Du Monceau - née Janssen - haar 18de verjaardag, ver weg van amoureuze hippieontmoetingen op Griekse eilanden. Haar pad leek op die jeugdige leeftijd al grotendeels uitgestippeld door de grote schoenen die de jonge Evelyn te vullen had. Haar grootvader Emmanuel was de eerste topman van UCB, dat in 1928 als een soort spin-off van de chemiereus Solvay ontstaan is. Haar grootmoeder Paule Van Parys was een kleindochter van Ernest Solvay, in 1863 de oprichter van de gelijknamige chemiereus. Evelyn bleef de familietraditie trouw en tekende voor een roemrijke carrière in de Belgische biochemie. Liefst 36 jaar zat ze in het bestuur van UCB, waar ze de jongste jaren samen met CEO Jean-Christophe Tellier een solide parcours uitstippelde. Met een beloftevolle portefeuille geneesmiddelen in de pijplijn lijkt de opvolging van de huidige sterkhouders, vooral het reumamiddel Cimzia, verzekerd.

Du Monceau zwaait donderdag af op de algemene vergadering van UCB, zonder veel bombarie nu bedrijven hun jaarvergaderingen noodgedwongen digitaal organiseren. Du Monceau stopt noodgedwongen omdat ze met haar 70 lentes de leeftijdslimiet voor bestuurders bij UCB heeft bereikt. Haar opvolger heet Stefan Oschwald. De 63-jarige Duitser is nu nog CEO van de traditierijke Duitse farmagroep Merck. Hij beschikt daarmee over een cruciale eigenschap om UCB te besturen: omgaan met (adellijke) stichtersfamilies. Bij Merck zijn ze sinds de start als 17de-eeuwse apotheek in Darmstadt aan de 13de generatie toe.

Du Monceau stopt noodgedwongen omdat ze met haar 70 lentes de leeftijdslimiet voor bestuurders bij UCB heeft bereikt.

Dat Evelyn een sterk Merck is, weten ze ook in het Verenigd Koninkrijk, waar de naam vergroeid is met de satirische romanschrijver Evelyn Waugh. Zijn - in het VK is Evelyn een mannennaam - voormalige landhuis in Somserset kwam deze week op de vastgoedmarkt en staat te koop voor een in die landelijke regio zelden geziene 5,5 miljoen pond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud