M/V van de dag

Vermoedens van greenwashing nekken topman Duitse vermogensbank

Asoka Wöhrmann. ©Thierry du Bois

Het onderzoek naar greenwashing is het schandaal te veel voor de al langer in opspraak geraakte Asoka Wöhrmann. Hij stapt op als CEO van de Duitse vermogensbeheerder DWS.

Toen Asoka Wöhrmann (1965) in januari 2018 aangesteld werd als opvolger van Nicolas Moreau, die afgeserveerd werd na een lauwe beursgang, ontstak het personeel van de Duitse vermogensbeheerder DWS enthousiast in applaus, nog voor de kersverse CEO één woord kon uitbrengen.

Vierenhalf jaar later volgt een vertrek in mineur. Wöhrmann, die opgroeide in Sri Lanka en op elfjarige leeftijd geadopteerd werd door een Duits gezin, kondigde woensdag zijn ontslag aan. Hij wordt opgevolgd door Stefan Hops, die de zakentak van Deutsche Bank leidt. De aanleiding is de politie-inval van afgelopen dinsdag in de Frankfurtse kantoren van DWS en van zijn meerderheidsaandeelhouder Deutsche Bank. Het parket zocht er bewijzen voor aantijgingen dat DWS de duurzaamheid van zijn financiële producten structureel overdrijft.

Het greenwashingonderzoek is de druppel die de emmer deed overlopen, want de positie van Wöhrmann stond al langer onder druk. Hoewel hij aanvankelijk geroemd werd om een radicaal kostenbesparingsprogramma, waarbij vijftig topmanagers bedankt werden voor bewezen diensten, raakte de goede naam van de CEO de voorbije maanden besmeurd door tal van onfrisse verhalen.

Begin dit jaar lekte het bestaan van een schimmige transactie uit, waarbij Wöhrmann in september 2017 160.000 euro op de rekening van de bevriende klant Daniel Wruck had gestort. Een jaar later stortte die bedrijfsleider het bedrag terug. Geen zorgen, klonk het in koor. De DWS-topman had het bedrag overgemaakt aan Wruck om er - in naam van Wöhrmann - een Porsche mee te kopen.

Onwettelijk was het niet, ongewoon des te meer. Dat Wöhrmann zijn persoonlijke e-mailadres 'overmatig' gebruikte voor zakelijke doeleinden, werd hem zwaarder aangerekend. Deutsche Bank - waar het gebruik van persoonlijke mailboxen strikt verboden is - begint een intern onderzoek. De Europese Centrale Bank nam nadien ook het WhatsApp-gebruik van de man onder de loep.

Terwijl het management aanvankelijk vierkant achter Wöhrmann - het doelwit van een 'kwaadaardige campagne' met 'misleidende en selectieve informatie' - stond, is die steun nu volledig weggesmolten. Veel meer dan een summiere bedanking voor zijn 'indrukwekkende werk en prestaties' kon er niet meer af in het persbericht over Wöhrmann, die bijna zijn volledige carrière bij de Duitse vermogensbeheerder doorbracht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud