opmerkelijk

Eén letter verschil kost 135 miljoen in internetveiling

©AFP

Het internetdomein .web werd donderdag voor een recordbedrag van 135 miljoen dollar verkocht. Voor .webs werd 1 dollar betaald.

Dat het domein voor zo veel geld de deur uit ging is opmerkelijk, want in diezelfde veiling ging het domein .webs onder de hamer voor het symbolische bedrag van 1 dollar. Of, hoe één letter verschil in de internetwereld 135 miljoen dollar kan kosten.

'Wie een domein beheert heeft volledige controle over een stukje van het internet.'
Flip Petillion
Partner Crowell & Moring

Openbare veilingen, georganiseerd door de internetorganisatie ICANN, zijn het laatste redmiddel als verschillende partijen er niet uit geraken wie een domein voor websites mag uitbaten. In totaal waren acht bedrijven in de running om het gegeerde domein .web binnen te halen. Het was het onbekende bedrijf Nu Dot Co LLC dat het uiteindelijk haalde van grote concurrenten zoals Google.

Tijdens dezelfde veiling telde de online drukwerkleverancier Vistaprint slechts 1 dollar neer voor het domein .webs waarvoor geen concurrentie opdaagde.

Met de openbare veiling komt een einde aan een jarenlange procedureslag, waarbij verschillende partijen aanspraak maakten op .web. 

Miljoenenbusiness

De wereld van internetdomeinen wordt stilaan booming business. Een half jaar geleden haalde het Japanse GMO Registry .shop binnen voor 41,5 miljoen dollar en eerder telde Google al 25 miljoen dollar neer om het domein .app te mogen claimen.

Flip Petillion, partner bij advocatenkantoor Crowell & Moring, begeleidde al verschillende grote internationale klanten, waaronder Vistaprint, om een internetdomein binnen te halen. ‘De waarde van een internetdomein is niet te vergelijken met een domeinnaam voor één website’, zegt de Belg. ‘Wie een domein beheert heeft volledige controle over een stukje van het internet. Voor banken of verzekeraars kan dat interessant zijn om hun beveiliging te verbeteren. Ook om een merk in de verf te zetten komt het als bedrijf sterker over als je websites kan laten eindigen met de naam van je bedrijf achter de punt, in plaats van je bedrijfsnaam en dan .com.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud