'Europese miljoenenboete voor Amazon op komst'

Luxemburg is de hub voor de Europese activiteiten van Amazon. ©EPA

De Amerikaanse retailreus krijgt woensdag te horen dat hij enkele honderden miljoenen euro’s moet betalen nadat het bedrijf jarenlang in Luxemburg belastingen heeft ontweken.

Dat meldt Financial Times, die stelt dat de Europese Commissie heeft geoordeeld dat het bedrijf uit Seattle bijna een decennium illegale staatssteun heeft gekregen in Luxemburg, in de vorm van een voordelig belastingregime. Het onderzoek daarnaar loopt al drie jaar. Morgen zal de Commissie bekendmaken dat Amazon een boete van verschillende honderden miljoenen euro’s moet betalen.

Daarmee zet eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager haar strijd voort tegen verschillende Amerikaanse multinationals die profiteren van voordelige belastingtarieven in Europa. Vorig jaar kreeg de techreus Apple de opdracht 13 miljard euro aan Ierse belastingen alsnog te betalen. Apple-CEO Tim Cook noemde die boete toen 'totale politieke onzin'. Eerder liep al een gelijkaardige zaak tegen de koffiegigant Starbucks.

Zowel Luxemburg als Amazon heeft altijd ontkend dat er sprake was van onwettige afspraken. Ze gaven nog geen commentaar op de beslissing van de Europese Commissie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect