Google en Walmart bundelen krachten tegen Amazon

Walmartproducten opvragen via de Google Home, het kan voortaan. ©Walmart

De shoppingreus Walmart gaat 'honderdduizenden' producten te koop aanbieden via Googles slimme toestellen, de luidspreker Home en de Assistant.

De Amerikaanse e-commercemarkt heeft er een opmerkelijke alliantie bij. De shoppingreus Walmart en het technologiebedrijf Google kondigen aan dat ze gaan samenwerken om Walmarts producten gemakkelijker tot bij de consument te brengen. 

Walmart gaat honderdduizenden producten verkopen via Google Express, de online shoppingtool van Google. In de eerste plaats zal de 'Easy Reorder'-functie van Walmart, waarmee je een korf met veelgebruikte producten opnieuw kan bestellen, geïntegreerd worden in Express. 

Producten opvragen

Maar Walmart en Google willen meteen een stap verdergaan en de e-commerce-ervaring klaarmaken voor de toekomst. Zo zullen Walmart-klanten niet zelf naar Google Express moeten surfen, maar kunnen ze de korf met veelgebruikte producten gewoon 'opvragen' bij Google Home, de slimme luidspreker die met de stem kan worden bestuurd.

Klanten kunnen de Home zo vragen om hun gebruikelijke Walmart-mandje opnieuw te bestellen. Ze zullen dat ook kunnen doen via Assistant, het met artificiële intelligentie aangedreven algoritme dat verborgen zit in alle recente versies van Android-smartphones.

Data

De beide bedrijven winnen bij het partnerschap. Google krijgt zicht op het shoppinggedrag van de Walmart-klanten, doordat ze hun Walmart-account integreren in de Google-tool. De technologiegigant krijgt zo interessante data binnen waarmee hij zijn algoritmes en advertenties beter kan afstellen.

Walmart krijgt een grotere online afzetmarkt. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times is het de allereerste keer dat de shoppingreus zijn producten te koop aanbiedt in de Verenigde Staten via andere digitale kanalen dan zijn eigen webwinkel. 

Er zijn weliswaar geen cijfers over het aantal verkochte Google Homes, noch over het aantal mensen dat de online shoppingtool Google Express gebruikt. De impact van het partnerschap is dus moeilijk na te gaan. Android is wel het dominante besturingssysteem onder smartphones, met een wereldwijd marktaandeel van 87,7 procent volgens de marktonderzoeker Gartner. 

Amazon

De krachtenbundeling van Google en Walmart is er een tegen de e-retailer Amazon. Die bouwde met de slimme luidspreker Echo, met de bijbehorende Alexa-assistent, en zijn webwinkel een eigen imperium waarbinnen producten heel erg gemakkelijk op te vragen zijn. 

De deal met Google is maar een van de initiatieven waarmee Walmart Amazon probeert te bekampen. In een adem maakt de e-retailer ook bekend dat hij zijn digitale activiteiten afstemt op het fysieke netwerk. Zo kunnen Walmart-klanten bestellingen ophalen in elk van de bijna 4.700 winkels. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect