opmerkelijk

Printers HP weigeren goedkope inkt

Een printer van HP. De modellen OfficeJet Pro en OfficeJet Pro x weigeren dienst als er een cartridge van een huismerk wordt ingestoken. ©Bloomberg News

De printerfabrikant wil op die manier zijn 'innovatie en intellectuele eigendom' beschermen.

Klanten van HP klagen sinds vorige week dat hun toestel geen huismerk inkt meer accepteert. Het Amerikaanse bedrijf reageert dat die functionaliteit is ingebouwd in bepaalde modellen of werd doorgeduwd via een softwareupdate.

Het is algemeen bekend dat printerfabrikanten meer geld verdienen aan de verkoop van inkt dan aan de verkoop van de printers. 50 milliliter inkt kost zowat 30 euro. Dankzij die dure HP-inkt hebben inktproducenten als het Nederlandse 123inkt een business gevonden in het aanbod van goedkopere cartridges.

Sinds vorige week weigeren de HP-modellen OfficeJet Pro en OfficeJet Pro X die goedkopere huismerken. Volgens 123inkt is dat het gevolg van een software-update die HP naar zijn printers pushte. De printerfabrikant geeft toe dat het regelmatig dergelijke updates doorvoert en dat de functionaliteit om andere inkt te weigeren al in bepaalde modellen is ingebouwd. Iets wat niet bij wet verboden is.

123inkt heeft de chips van zijn cartridges ondertussen al aangepast, zodat ze weer worden geaccepteerd door de HP-printers. Wanneer dat precies het geval zal zijn, kan de helpdesk van het bedrijf nog niet zeggen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud