Spotify-topman pompt miljard in grensverleggende projecten

Spotify-oprichter Daniel Ek en zijn vrouw Sofia. ©AFP

De Zweedse miljardair Daniel Ek vindt dat Europa meer superbedrijven nodig heeft die de klimaatverandering aanpakken en in de gezondheidszorg en het onderwijs innoveren.

'Put your money where your mouth is.' Het is Spotify-oprichter Daniel Ek menens om het oude continent aan meer reuzenbedrijven te helpen die grote problemen als de klimaatverandering aanpakken.

'Europa heeft heel veel talent. Maar het ontbreekt ons aan kapitaal. In elke financieringsfase van een project moeten ondernemers het hier het met twee, drie keer minder middelen stellen dan hun Amerikaanse collega's', zei Ek tijdens een Zoom-conferentie van het technologie-event Slush.

Europa heeft heel veel talent. Maar het ontbreekt ons aan kapitaal.
Daniel Ek
Oprichter Spotify

De miljardair pompt 1 miljard van zijn eigen vermogen - dat op 3 miljard euro wordt geschat - in moonshots, ambitieuze projecten in onder meer machine learning, biotech, energie en materialen. 'Durfkapitaal waagt zich niet vaak aan moonshots. Die ondernemers kunnen dan alleen terecht bij business angels.'

Ek vindt dat Europa investeringen nodig heeft in het klimaat, het onderwijs en de gezondheidszorg. 'We moeten snel actie ondernemen.'

Telegeneeskunde

De Zweed is niet aan zijn proefstuk toe. Begin dit jaar investeerde hij 16 miljoen euro in Kry, toen de Zweedse start-up in telegeneeskunde 140 miljoen euro ophaalde.

Eerder stak Ek in hetzelfde domein 3 miljoen euro in artificiële intelligentie om ziektes op te sporen (HJN Sverige). Zijn vrouw Sofia gaf kapitaal aan het Zweedse Werlabs, een specialist in bloedtesten.

Volgens Sifted, een techsite onder de hoede van de Financial Times, gebeurden die investeringen door Eks bedrijf D.G.E. Investments vanaf zijn bankrekening in Cyprus. Het land staat bekend als belastingparadijs voor rijke mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud