Spotify-topman pompt miljard in grensverleggende projecten

Spotify-oprichter Daniel Ek en zijn vrouw. ©AFP

De Zweedse miljardair Daniel Ek vindt dat Europa meer superbedrijven nodig heeft die de klimaatverandering aanpakken en in de gezondheidszorg en het onderwijs innoveren.

'Put your money where your mouth is.' Het is Spotify-oprichter Daniel Ek menens om het oude continent aan meer reuzebedrijven te helpen die grote problemen als de klimaatverandering aanpakken.

'Europa heeft heel veel talent. Maar het ontbreekt ons aan kapitaal. In elke financieringsfase van een project moeten ondernemers het hier het met twee, drie keer minder middelen stellen dan hun Amerikaanse collega's', zei Ek tijdens een Zoom-conferentie van het technologie-event Slush.

Europa heeft heel veel talent. Maar het ontbreekt ons aan kapitaal.
Daniel Ek
Oprichter Spotify

De miljardair pompt 1 miljard euro van zijn eigen vermogen - dat op 3 miljard euro wordt geschat - in moonshots, ambitieuze projecten in onder meer machine learning, biotech, energie en materialen. 'Durfkapitaal waagt zich vaak niet aan moonshots. Vaak kunnen die ondernemers alleen terecht bij business angels.'

Ek vindt dat Europa heel veel investeringen nodig heeft in het klimaat, het onderwijs en de gezondheidszorg. 'We moeten snel actie ondernemen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud