Advertentie

Tegenslag voor groepsvordering tegen Facebook

De Oostenrijker Max Schrems krijgt een tik in zijn zaak tegen Facebook. ©REUTERS

De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems mag niet de stem zijn van 25.000 andere Facebookgebruikers in zijn zaak tegen de sociaalnetwerkgigant. Dat meent de advocaat-generaal van het Europees Hof.

De Oostenrijker Max Schrems voert al jaren een verbeten strijd tegen Facebook, het sociale netwerk met wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers. Schrems slaagde erin het 'safe harbour'-akkoord, dat technologiebedrijven de mogelijkheid bood data van Europese gebruikers in de Verenigde Staten te bewaren, onderuit te halen. 

Schrems richtte toen voornamelijk de pijlen op Facebook, en doet dat nu weer. Samen met 25.000 andere Facebook-gebruikers wil hij het bedrijf aanpakken voor wat hij herhaaldelijke schendingen van privacy- en consumentenregels noemt. Maar het ziet er sinds vanochtend niet naar uit dat die groepsvordering in volle ampleur zal kunnen doorgaan. 

Consumentenrechten

25.000
Schrems wilde 25.000 andere Facebook-gebruikers rond zijn klacht verzamelen.

De advocaat-generaal van het Europees Hof voert in een niet-bindend advies aan dat Schrems zelf Facebook voor een Oostenrijkse rechtbank mag aanklagen. Het Europees Hof antwoordde daarmee op een vraag van een Oostenrijkse rechtbank. Die vroeg zich af of Schrems nog consumentenrechten heeft, gezien zijn 'professionele' jacht op Facebook. 

Schrems' activiteiten als privacyactivist betekenen niet dat hij geen consumentenrechten meer heeft, oordeelt de advocaat-generaal. Maar Schrems kan niet de stem zijn van de 25.000 andere Facebook-gebruikers, die zich wilden verenigen in een heuse groepsvordering. De klacht van Schrems valt niet te koppelen aan de 25.000 andere klachten. Het Europees Hof volgt in de meerderheid van de gevallen het oordeel van de advocaat-generaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud