Tommelein wil datawaakhond bij overheid

Tommelein wil een datawaakhond bij de overheid. ©Photo News

Op de dag van de privacy maakt de staatssecretaris bekend dat hij op kop wil lopen bij het uitvoeren van de nieuwe Europese privacyregels.

Midden december raakte het Europees parlement het eens met de 28 lidstaten over nieuwe privacyregels. De 'GDPR' - de General Data Protection Regulation - wordt midden dit jaar finaal gestemd en zullen twee jaar later van kracht worden. 

De nieuwe privacyregels geven de nationale privacywaakhonden flink wat meer macht over privacyproblemen en de verwerking van gevoelige persoonsgegevens door bedrijven. Grote techreuzen zoals Google en Facebook, maar ook plaatselijke supermarkten, maken heden ten dage overvloedig gebruik van persoonsgegevens voor advertenties op maat. 

Maar zij zullen vanaf 2018 behoorlijk wat meer op hun hoede moeten zijn. De nieuwe regels vereisen de aanstelling van een 'data protection officer' in elk bedrijf dat zich bezighoudt met de verwerking van persoonsgegevens. Ook zullen bedrijven binnen de 72 uur moeten communiceren als er een datalek is. Zondigen ze tegen die regels, dan dreigt een boete tot 4 procent van de wereldwijde omzet. 

Donderdag - op de dag van de privacy - zei staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein (Open VLD) dat de overheid voorop moet lopen in de uitvoering van die regels. Zo wil hij zo'n 'data protection officer' - een interne datawaakhond - ook bij de overheid verplichten. ‘Als we van bedrijven transparantie vragen, moeten we als overheid het goede voorbeeld geven’, zei de staatssecretaris.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud