Virgin-topman stapt in flitstrein

Richard Branson stapt in de flitstrein Hyperloop One. ©EPA

Richard Branson, topman van Virgin, stapt in het kapitaal van Hyperloop One, het bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van een supersnelle trein in een lagedrukbuis.

Al sinds 2013, toen de Zuid-Afrikaanse techondernemer Elon Musk er mee op de proppen kwam, maakt het idee van een 'hyperloop' opgang. Dat is een trein die zich supersnel verplaatst door een buis waarin er een lage luchtdruk is. Musk stelde het idee vrij ter beschikking in een onderzoekspaper, omdat hij zelf al genoeg werk had aan ruimtevaarbedrijf Space X en elektrischewagenfabrikant Tesla. 

Een van de bedrijven die op de kar sprong was Hyperloop One. Dat bedrijf krijgt nu de nieuwe naam 'Virgin Hyperloop One', nu de Britse miljardair Richard Branson, topman van het Britse conglomeraat Virgin, in het kapitaal en de raad van bestuur stapt. Branson is geen onbekende van het bedrijf. Hij nam vorige maand al deel aan een kapitaalronde van 85 miljoen dollar. 

2021

Hoeveel de investering nu bedraagt, is niet geweten. Hyperloop One zit in een gevecht met een aantal andere opstartbedrijven, die het voorgestelde idee van Musk naar de markt willen brengen. Hyperloop One ontwikkelde in Nevada al een testtraject, waar een topsnelheid van 308 kilometer per uur werd gehaald. 

De werking van de Hyperloop.

Het idee achter de hyperloop is dat capsules vol passagiers worden voortgedreven via het magneetzweefprincipe door een luchtarme buis. Hyperloop One werkt op verschillende projecten wereldwijd. Zo onderzocht het bedrijf al de mogelijkheid van een traject van 28 minuten tussen Helsinki en Stockholm. 

De hyperloop kent heel wat enthousiaste supporters, maar er zijn nog heel wat vraagtekens te plaatsen bij de veiligheid van het systeem op langere afstand en het businessmodel achter de flitstrein. Hyperloop mikt er zelf op om in 2021 drie afgewerkte systemen in dienst te hebben. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content