Watermeter en mazouttank voortaan vanop afstand te checken

Met de slimme tankmeter TankU wil Engie u op de hoogte houden van het niveau van uw mazouttank. ©doc

De energiereus Engie is klaar met de uitrol van een netwerk dat binnen vijf jaar 10 miljoen slimme toestellen met het internet moet verbinden. Het internet der dingen bereikt ons land.

U wilt op de hoogte blijven van de stand van uw mazouttank of updates krijgen van de watermeter? Of u wil via gps uw huisdier overal volgen? Het internet der dingen klopt aan de deur. Steeds meer toestellen zijn online zodat u ze vanop afstand kan opvolgen, en bijsturen.

Er is nu eindelijk een netwerk waarlangs toestellen data kunnen versturen. Engie en de operator Proximus waren in een race verwikkeld om de nieuwe technologie in ons land uit te rollen. Engie claimt de zege: de dekking buitenshuis is met 97,3 procent bijna compleet.

In theorie kunnen slimme toestellen online via het klassieke mobiele netwerk, waar smartphones op betrouwen. ‘Maar dat is een aanslag op de batterijduur van het slimme toestel’, zegt Dirk Indigne van Engie M2M, de IoT-divisie (internet of things) van Engie.

Niet hele tijd online

Het energiebedrijf bewandelde een andere weg, samen met het Franse Sigfox. Dat bouwde een ‘low power, wide area’-netwerk uit, dat los staat van het mobiele datanetwerk. Dat netwerk is geknipt voor toestellen die niet de hele tijd geconnecteerd hoeven te zijn, maar slechts een paar keer per dag data moeten versturen.

Binnen vijf jaar willen we dat bedrijven 10 miljoen toestellen online hebben gezet.
Dirk indigne
ceo engie m2m

Engie operationaliseert de technologie van Sigfox in ons land en plaatste met de hulp van onder andere Telenet ‘honderden antennes’. Nu ligt de bal in het kamp van de bedrijven. Ongeveer 200 bedrijven ontwikkelen slimme toestellen, waarvan de data eerst gecapteerd worden door de antennes. Daarna komen ze in de Sigfox-cloud, waarlangs de consument ze overal kan consulteren.

Mazouttank

Engie ontwikkelt zelf ook slimme toestellen. Zo testte het in samenwerking met het Belgische leger de slimme tankmeter TankU. TankU past als dop boven op eender welke tank, of het nu gaat om een mazout- of een watertank.

Door middel van ultrasone signalen meet TankU hoe vol uw tank is. Het slaat die data op, waarna ze minstens een keer per dag gecapteerd worden door Sigfox-antennes. Alle informatie komt terecht in de cloud, waar de gebruiker de stand van zijn mazouttank kan volgen.

Twee richtingen

De data-uitwisseling kan in twee richtingen. de watermaatschappij Water-Link voorziet de komende jaren 205.000 Belgen van een slimme watermeter. Water-Link kan zelf instructies naar de slimme watermeter sturen. ‘Als Water-Link een kraan bij een verhuis wil afsluiten, stuurt het een instructie naar de cloud’, zegt Indigne. ‘Daar wacht de instructie tot het toestel wakker is.’

205.000
205.000 Belgen krijgen komende jaren een slimme watermeter.

Die werkwijze rekt de levensduur van de slimme, veelal ‘slapende’ toestellen. ‘Via Sigfox kan een watermeter 16 jaar mee, bij het mobiele netwerk zou dat maar 5 à 6 jaar zijn’, aldus Indigne. Het worden ‘install & forget’-toestellen: u installeert ze, ze voorzien u van info, maar in theorie is er geen onderhoud aan.

Ambitieus

De watermeters zijn nog maar het begin van de steile ambities die Engie koestert, zoals het traceren van fietsen of het op afstand bijsturen van verkeersborden. ‘Binnen vijf jaar willen we dat bedrijven 10 miljoen toestellen online hebben gezet’, zegt Indigne ambitieus.

Van zijn kant betreedt Proximus de markt met zijn LoRa-technologie (long range). De operator drukt zich niet uit in percentages, maar Vlaanderen en Brussel zijn al ‘volledig’ gedekt. In Wallonië is de uitrol nog bezig. Proximus claimt al 1 miljoen slimme toestellen online te hebben, zowel via het mobiele netwerk als de LoRa-technologie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud