Advertentie

Amazon geeft Trump zetje met 100.000 jobs

Jeff Bezos (uiterst links) kon midden december op bezoek bij Trump. ©AFP

Tegen midden 2018 groeit het aantal arbeidskrachten bij de e-commercereus aan van 180.000 naar 280.000.

'We plannen de komende 18 maanden 100.000 nieuwe Amazon-werknemers aan te nemen in alle geledingen van het bedrijf', kondigt Amazon-CEO Jeff Bezos aan. 'Dat doen we nu we nieuwe opslagplaatsen blijven openen en blijven innoveren qua cloud-technologie, zelflerende machines en geavanceerde logistiek.' 

Amazon schaart zich daarmee in het rijtje van autoconstructeurs zoals Ford en andere internetbedrijven zoals Alibaba en IBM die aankondigen in de Verenigde Staten, inclusief de nodige aanwervingen. Het is een opsteker voor verkozen president Donald Trump, die gezworen heeft de jobs terug naar de Verenigde Staten te halen. 

Trump

We doen de aanwervingen nu we nieuwe opslagplaatsen blijven openen en blijven innoveren qua cloud-technologie, zelflerende machines en geavanceerde logistiek.
Jeff Bezos
CEO Amazon

De aangroei van 100.000 nieuwe jobs vallen immers mooi in het eerste deel van Trump's presidentschap. Bezos ontmoette Trump midden december tijdens een onderonsje van enkele techbonzen uit Silicon Valley met de nieuw verkozen president. 

Maar het is zeer de vraag of Bezos ook niet een beetje aan aankondigingspolitiek doet. Zo zijn de jobs ook bedoeld voor opslagplaatsen die eerder dit jaar al waren aangekondigd. Die worden in het cijfer 'gerecupereerd'. 

Jobvernietiging

Het is wel een feit dat het aanwervingsritme van de e-commercegigant versnelt. In 2011 had Amazon nog maar 30.000 werknemers in de Verenigde Staten. Vijf jaar later waren dat er dus al 180.000 'Amazonians'. Nu wil de retailer sneller gaan: op anderhalf jaar moeten er 100.000 jobs bijkomen. 

Amazon creëert dus aan de lopende band jobs, maar het bedrijf vernietigt door zijn bedrijfsmodel ook jobs. Amazon is een disruptor voor de meer klassieke retailsector. Wat de impact van Amazon daar is, valt onmogelijk te becijferen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud