Advertentie

Apple geeft leverancier met vingerknip de doodsteek

De technologie van Imagination Technologies zit in de iPhone 7. ©BELGAIMAGE

Het Britse bedrijf Imagination Technologies was jarenlang een cruciale schakel in de productie van Apples iPhone. Tot Apple maandag besliste dat wat het zelf doet, beter doet.

Het bedrijf uit het Britse Herfordshire met meer dan 1.600 werknemers was u tot nu toe vermoedelijk volstrekt onbekend. Toch levert Imagination Technologies cruciale technologie voor de grafische processor die in een resem van Apple-producten, zoals sterproduct iPhone 7, figureert.

Een grafische processor (gpu) is een erg gespecialiseerde computerchip die alle vormen van beeldverwerking voor zijn rekening neemt. Imagination Technologies ontwikkelt Power VR-beeldverwerkingstechnologie die Apple tot nu toe altijd opnam in zijn A-chips. De laatste daarbij was de A10 Fusion, die in de iPhone 7 en 7 plus zit.

Koersval

Maar Apple gooit de toeleverancier de dieperik in. Het Britse bedrijf communiceerde maandag dat Apple de ‘intellectuele eigendom’ van de Britten binnen 15 à 24 maanden niet meer zal gebruiken in zijn nieuwe producten.

60,7 miljoen
Het contract tussen Imagination Technologies en Apple was vorig boekjaar goed voor 60,7 miljoen Britse pond.

Het aandeel van Imagination Technologies kreeg prompt een stevige oplawaai op de beurs van Londen. Beleggers stuurden het aandeel 61,6 procent lager, van 268 Britse pence naar 102,25.

Apple zal voor de nieuwe producten niet overstappen naar een andere toeleverancier van de beeldverwerkingstechnologie, maar haalt een deel van de toeleveringsketen gewoon onder eigen dak. ‘Apple gaf aan dat het werkt aan een aparte en onafhankelijke grafische structuur voor zijn producten. De toekomstige afhankelijkheid van Imagination Technologies zal afgebouwd worden.’

Afgesprongen overname

Helemaal onverwacht komt de solo slim van Apple niet. Gespecialiseerde Apple-sites, die het doen en laten van de techreus op de voet volgen, gaven vorig jaar al aan dat Apple een overname van Imagination Technologies bestudeerde. Apple bezit 8 procent van het Britse bedrijf.

Maar uiteindelijk kwam het zover niet. MacRumours wees na de mislukte overname op een stevig aantal transfers van personeel van Imagination Technologies richting Apple. Zowel COO John Metcalfe als een viertal ingenieurs maakten de overstap van de chipdesigner naar de techreus.

'Essentieel'

Het is een voorbeeld van hoe een reeks bedrijven leven bij de gratie van een belangrijke klant. Imagination Technologies geeft dat ook zelf toe in het jaarverslag. ‘Er zijn geen partijen waarmee het bedrijf contracten heeft die essentieel zijn voor de business, buiten dan het contract met Apple.’

Financieel wacht er Imagination Technologies een stevige dobber. In het boekjaar dat eindigde in april vorig jaar puurden de Britten 60,7 miljoen Britse pond uit het contract met Apple. Dat was meer dan de helft van de totale groepsomzet. Voor het boekjaar dat nu in april eindigt, stevent Imagination Technologies af op 65 miljoen pond.

Juridische veldslag

Het is niet duidelijk met welke motivatie Apple zijn Britse toeleverancier de doodsteek gaf. De techreus uit Cupertino neemt het design van de A10 Fusion-chip nu ook al voor eigen rekening. Uit de hoek van Apple kwam er traditiegetrouw alleszins geen commentaar op de beslissing.

Hoe het verder moet met Imagination Technologies is al evenmin duidelijk. In de mededeling laat het bedrijf alleszins de deur op een kier voor een juridische veldslag. ‘Imagination gelooft dat het erg uitdagend wordt om een gloednieuw design van de grafische chip te ontwerpen zonder de intellectuele eigendom te schenden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud