Advertentie
Advertentie

Apple lanceert muziekstreamingdienst

Apple-CEO Tim Cook ©AFP

Technologiebedrijf Apple stort zich op de markt van muziekstreaming. Dat kondigde Apple, samen met updates van de software voor zijn verschillende toestellen, maandag aan op zijn jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars in San Francisco.

Apple houdt maandag in San Francisco zijn jaarlijkse World Wide Developers Conference. Op die conferentie komen software-ontwikkelaars luisteren naar de jongste nieuwigheden die Apple die lanceert. Voor softwarebedrijven zijn deze events een van de belangrijkste afspraken van het jaar. De afgelopen weken en maanden hielden ook Google, Windows en Facebook dergelijke bijeenkomsten voor hun gemeenschap van software-experts. Maar ook voor gewone gebruikers heeft Apple aankondigingen in petto.

Er is altijd veel verandering in de muziekgeschiedenis geweest, waar wij deel van hebben uitgemaakt.
Tim Cook
CEO Apple

Het grootste nieuws van de dag is de lancering van een nieuwe muziekstreamingdienst: Apple Music. Apple veranderde in het verleden al de muziekmarkt met de digitale muziekwinkel iTunes voor het downloaden van muziek, maar steeds meer ligt de voorkeur van gebruikers bij de onmiddellijke beschikbaarheid van miljoenen songs en albums via streaming in plaats van het downloaden per stuk. Daardoor is Apple zijn status als vernieuwer op de muziekmarkt aan het verliezen. 

'We hebben een lange relatie met muziek', zei Tim Cook, de CEO van Apple, maandag op het podium van WWDC. 'En er is altijd veel verandering in de muziekgeschiedenis geweest, waar wij deel van hebben uitgemaakt.'

Om het verschil te maken met andere populaire diensten, zoals Spotify, werkt Apple samen met artiesten voor het cureren van playlists. Onder meer de Canadese rapper Drake verleent zijn medewerking. Er is ook een sociale component voor het delen van muziek met andere gebruikers. 

Tidal

Rapper Jay-Z boekt voorlopig weinig succes met zijn muziekstreamingdienst Tidal. ©AFP

De markt voor streaming is voorlopig erg gefragmenteerd. Spotify is de grootste speler met 60 miljoen gebruikers, waarvan 15 miljoen betalende. Maar ook grootheden als Amazon en Google hebben hun streamingdienst. Eerder dit jaar startte artiest en ondernemer Jay-Z (foto links) met zijn dienst Tidal, maar dat is voorlopig geen succes. Maar Apple begeeft zich wel op een drukke markt.

Apple heeft dan weer het enorme voordeel dat het 800 miljoen gebruikers van iTunes heeft, waarvan het de kredietkaartgegevens heeft opgeslagen. Op die manier, en samen met de enorme marketingmachine waarover het bedrijf beschilkt, kan het heel snel heel veel mensen bereiken, wat Apple ook zal proberen te doen met een gratis proefperiode van drie maanden.

Apple Music komt op de markt op 30 juni. Na de proefperiode kost een abonnement 9,99 dollar per maand. Gezinnen kunnen een abonnement kopen en delen met zes mensen voor 14,99 dollar.

Updates

Apple schonk ook veel aandacht aan de nieuwste versies van zijn software voor computers, tablets en smartphones, die het later dit jaar op de gebruikers loslaat. Het nieuwe besturingssysteem voor Mac is OS X 10.11 en krijgt de naam El Capitan, genoemd naar een bekende berg in het nationale park Yosemite, wat de naam van het vorige besturingssyteem was. De nadruk bij de update ligt vooral op een betere en vlottere besturing, bijvoorbeeld bij enkele veel gebruikte programma's, zoals Mail en Safari.

Binnenkort brengt Apple ook een update uit van zijn  besturingssyteem voor de mobiele toestellen iPhone en iPad. Apple breidt onder meer Apple Pay uit, de functie om via de iPhone te betalen. Daarvoor sloot het deals met meer grote winkelketens. Apple Pay, dat voorlopig enkel in de VS beschikbaar is en enkel op de nieuwste modellen van de iPhone, komt binnenkort ook naar het Verenigd Koninkrijk. Zo wordt het onder meer mogelijk om het openbaar vervoer in Londen met Apple Pay te betalen. 

Aanval op Flipboard

In het nieuwe besturingssysteem zitten enkele nieuwe eigen apps van Apple. De meest vernieuwende is News, die de bestaande Newsstand-app vervangt. News wordt een app die inhoud van veel verschillende nieuwsbronnen verzamelt en zo aanbiedt dat ze heel handig leesbaar worden op het kleinere scherm.

Met News valt Apple onder meer Flipboard aan, een externe dienst die nieuwsberichten cureert uit sociale meda en andere bronnen. Apple sloot een overeenkomst met grote uitgevers, zoals The New York Times en Condé Nast, voor het aanbieden van meerdere gratis artikels per maand. News is voorlopig enkel beschikbaar in de VS, het VK en Australië.

De Apple Watch.

De nieuwe mobiele software komt in het najaar op de iPhone en iPad. Volgende maand kunnen gebruikers zich al inschrijven voor een testversie. Apple belooft overigens dat de batterij van de iPhone een uur langer zal meegaan als die draait op het meer efficiënte iOS 9. 

Watch

Zes weken na de lancering van zijn jongste hardware, de Apple Watch, kondigde Apple ook nieuwe software aan voor dit toestel. Er komen meer manieren om het toestel te personaliseren en zo veel mogelijk aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Ontwikkelaars krijgen de kans om apps te maken die draaien op de Watch, en niet op de met de Watch verbonden iPhone, zoals voorlopig het geval is. Dat moet de apps vooral veel sneller maken.

Het was tijdens de openingstoespraak opvallend hoe Apple meermaals benadrukte dat het privacy heel hoog in het vaandel draagt. Apple wil gebruikers duidelijik maken dat zij, en niet het bedrijf, de volledige controle behouden over de persoonlijke gegevens die gebruikers invoeren op de toestellen van Apple. Apple haalt daarmee impliciet uit naar bedrijven als Google, die advertenties verkopen op basis van persoonlijke gegevens van gebruikers. Tim Cook was daar vorige week in een andere speech ook al zeer kritisch over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud