Advertentie
Advertentie

Apple Watch: aan de slag

Apple Watch ©RV

Voor het eerst in vijf jaar heeft Apple, het rijkste en meest toonaangevende technologiebedrijf van deze tijd, een nieuw product gelanceerd: de Apple Watch. Wij kochten een exemplaar van het slimme polshorloge in Californië en testen het uit.

Van onze correspondent in San Francisco

De Apple Watch is een totaal nieuwe categorie in de (nochtans beperkte) productlijn van Apple, en het toestel vraagt daarom wat tijd om onder de knie te krijgen. Zelfs voor iemand die al geruime tijd in het ecosysteem van Apple vertoeft, is het even wennen. Het schermpje is heel klein in vergelijking met dat van de iPhone, laat staan dat van de iPad, en dus laat het zich ook anders besturen.

Apple introduceert enkele nieuwigheden in de bediening, waaronder de twee knoppen aan de zijkant (één meer dan de iPhone en de iPad). De 'digital crown' dient om te scrollen, te zoomen of terug te keren naar een vorig scherm. De andere knop geeft je meteen toegang tot je belangrijkste contacten. Die nieuwe manieren van navigeren zorgen ervoor dat de Watch een zekere leercurve vereist nadat hij uit de doos komt. Maar na ongeveer een dag met het ding om je pols zijn er niet zo veel geheimen meer.

Overigens anticipeert Apple  zelf op die leercurve. Enkele uren nadat mijn Watch was geleverd ontving ik een mail van Apple met een uitnodiging om door een medewerker te worden opgebeld zodat ik al mijn vragen over de navigatie en installatie kon stellen. Ik kon dezelfde dag nog bellen met Joe van Apple via een ingenieuze videochat. (We bellen per telefoon, maar op mijn computer kan ik zijn smartwatch zien waarop hij alles demonstreert.) Ook in de fysieke Apple Stores doet Apple er alles aan om klanten vertrouwd te maken met het nieuwste product, aan de hand van persoonlijke sessies. 

Apple Watch ©RV

De installatie van de Watch heeft Apple wel heel eenvoudig gemaakt. Het horloge moet gekoppeld worden aan je iPhone via de Watch-app die elke iPhone-gebruiker intussen automatisch heeft gekregen met de jongste software-update (en die je niet meer weg krijgt). Eenmaal gekoppeld, via een bluetooth-verbinding, neemt de Watch een reeks apps van je telefoon over en is het slimme horloge klaar voor gebruik.

Apple Watch ©RV

Zoals die koppeling meteen duidelijk maakt, en wat heel belangrijk is om te weten over de Watch: het horloge kan niet zonder de smartphone. Het is er een verlengstuk van, een accessoire zo u wil. Je controleert ook de instellingen van je horloge via de app op je smartphone. Die nauwe relatie tussen de smartphone en het horloge heeft voor- en nadelen, zal nog blijken. 

Apple Watch ©RV

Wat meteen opvalt: het schermpje van de Apple Watch staat meestal uit. Het is pakweg 90 procent van de tijd gewoon zwart. Het toestel staat wel aan, maar om het scherm te activeren moet je je pols optillen en draaien naar je gezichtsveld, precies zoals je dat doet met een traditioneel horloge om te kijken hoe laat het is. Dat werkt prima, alleen moet je soms iets te uitbundig met je pols zwieren om te activeren. Eén keer het scherm aanraken volstaat ook.

De Watch geeft - uiteraard - het uur weer. De designers van Apple hebben ervoor gezorgd dat dit op een zo stijlvol mogelijke manier gebeurt. Je hebt de keuze uit tien verschillende ontwerpen, waaronder de traditionele look van een analoog horloge, een bewegende vlinder of bloem, de stand van de zon, of Mickey Mouse. Die ontwerpen kan je zelf aanpassen zodat er meer of minder informatie in één oogopslag zichtbaar is, zoals het weer, de volgende afspraak in je agenda of je locatie.

Een van mijn favorieten is die met de bewegende kwal. Gewoon, omdat het er mooi uitziet.

Als je op het scherm van boven naar beneden swipet, krijg je notificaties, net zoals op de iPhone. Je kan ook van beneden naar boven swipen, en dan krijg je wat Apple de 'glances' noemt: informatie om in één oogopslag te zien. Je kan zelf instellen welke je 'glances' moeten zijn. Bijvoorbeeld je hartslag (in de Watch zit een hartslagmeter ingebouwd):

Apple Watch ©RV

Of hoe de batterij eraan toe is:

Apple Watch ©RV

In tegenstelling tot andere smartwatches is die van Apple (of toch de versie van 38 millimeter) geen zware kolos aan je pols. Dit in tegenstelling bijvoorbeeld tot de eerste smartwatches van Samsung, waarin een eerder nutteloze camera geïntegreerd zit. Die van Apple ziet er best elegant uit en het voelt allemaal redelijk licht en natuurlijk aan, zeker voor wie het gewoon is om een horloge te dragen. 

Wel een compleet nieuwe ervaring is dat de Watch tikjes op de pols geeft van de gebruiker, bijvoorbeeld als er een sms arriveert. Dat is wennen, ook al zijn we een vibrerende telefoon al veel langer gewoon. Dit voelt anders en subtieler. De eerste keer is het alsof je een kort elektrisch schokje krijgt. Een geheel nieuwe gewaarwording.

Technologie zit nu echt op je huid.

Lees zaterdag in De Tijd een uitgebreide recensie van de Apple Watch.

Lees ook deel 1: Apple Watch, vers uit de doos.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud