Advertentie

Apple Watch: iets minder asociaal

Apple Watch ©RV

Voor het eerst in vijf jaar heeft Apple, het rijkste en meest toonaangevende technologiebedrijf van deze tijd, een nieuw product gelanceerd: de Apple Watch. Wij kochten een exemplaar van het slimme polshorloge in Californië en testen het uit.

Van onze correspondent in San Francisco

Ik loop nu enkele dagen rond met een Apple Watch, en het gadget - want dat blijft het - krijgt een steeds betere plek in mijn digitaal leven. De leercurve waarvan eerder sprake is niet zo erg steil. Eenmaal de navigatie onder de knie en eenmaal de instellingen zo goed mogelijk aangepast aan mijn persoonlijke wensen, begin ik de Watch te ervaren als een redelijk natuurlijke aanvulling op de rest van mijn toestellen.

Het ding stoort in ieder geval niet. Dat is al heel wat bij een nieuw stuk technologie, zeker als het op je lichaam zit. Het voelt ook niet te geeky. 

Er zijn al enkele jaren smartwatches op de markt van andere fabrikanten, zoals Motorola, LG, Samsung of Pebble. Maar vooralsnog is het een nicheproduct en verkopen slimme horloges niet echt vlot. Pebble, dat groot werd dankzij Kickstartercampagnes, is de enige die prijs en kwaliteit op elkaar lijkt te kunnen afstemmen. Maar dat kan veranderen nu het grote Apple zijn exemplaar op de mensheid heeft losgelaten. Wordt de smartwatch de volgende technologische hit en breekt Apple de markt open zoals het dat ook deed met de iPod, de iPhone en de iPad?

De belangrijkste vraag die hoort bij de lancering van de Watch, en die zal beslissen over het succes van het nieuwste product van Apple, is: waarom? Wat kan ik met dit toestel toevoegen aan de vele dingen die ik al kan met de andere schermen die ik al in huis had?

Het ding stoort in ieder geval niet. Dat is al heel wat bij een nieuw stuk technologie, zeker als het op je lichaam zit.

 

Het antwoord schuilt vooral in de manier waarop de Watch een aanvulling is op de iPhone. Het is belangrijk om te beseffen dat het slimme horloge een verlengstuk is van de smartphone dat sommige functies overneemt en efficiënter probeert te maken. Voor andere functies is de Watch dan weer totaal niet geschikt. 

Dat beperkt het gebruik meteen tot mensen die al eigenaar zijn van een iPhone 5 of recenter, en die bereid zijn nog eens meerdere honderden dollars of euros neer te tellen voor dit extraatje. Aan Apple, met zijn grote ecosysteem van hard- en software, om die markt te ontginnen. 

Frequente smartphonegebruikers, en daar hoor ik bij, hebben de gewoonte meerdere uren per dag naar hun rechthoekige, lichtgevende scherm te turen. We raadplegen onze smartphone op heel regelmatige tijdstippen, meerdere keren binnen het uur meestal, vaak tot ergernis van onze omgeving. Of het de specifieke bedoeling is van Apple om dat met de Watch te verminderen, weet ik niet - 'we laten liefst het product voor zichzelf spreken', luidt het bij Apple - maar mijn beperkte ervaring na enkele dagen is dat ik mijn iPhone iets vaker met rust laat. Tot tevredenheid van mijn omgeving.

Dat komt omdat je op de Watch notificaties krijgt van nieuwe berichten, inkomende telefoongesprekken, of andere informatie die apps je willen duidelijk maken. Bij een nieuwe sms (of een bericht via WhatsApp of Messenger of Snapchat en dergelijke) of bij een inkomend telefoongesprek voel je die lichte trilling op je pols waar ik al van sprak.

Apple Watch ©RV

Bij andere informatie (iemand vindt je post op Instagram leuk, iemand heeft je tweet geretweet, of CNN stuurt een nieuwsflash) gebeurt dat niet. Die krijg je te zien als je je pols draait en op je horloge kijkt. Het ontvangen van notificaties klinkt misschien banaal voor een toestel waarvan de goedkoopste versie 349 dollar plus btw kost, maar het verandert wel degelijk iets aan je gedrag. Dat is althans mijn ervaring na enkele dagen.

Apple Watch ©RV

Niet dat je daardoor helemaal niet meer asociaal bent. Je kan je omgeving nog altijd vervelen door constant op je pols te kijken. (Een tip: stel geen notificaties in voor elke nieuwe e-mail, of je pols staat niet stil.) Maar de Watch laat het wel toe om het sneller en subtieler te doen. 

Tot je natuurlijk een antwoord wil sturen op een sms. Dat kan via de Watch, maar je hebt maar drie opties: je kan een emoji sturen, je kan kiezen uit enkele voorgeprogrammeerde antwoorden ('I'm on my way', of 'Thanks') of je kan een antwoord inspreken, en dus net zoals Dick Tracy tegen je horloge praten. Op een WhatsApp-bericht kan je overigens niet antwoorden, want er bestaat geen app voor. En dus grijp je weer naar je telefoon. De Watch verlost je zeker niet van die gewoonte. Het toestel stroomlijnt wel de manier waarop en de frequentie waarmee je dat doet.

De Watch introduceert ook een aantal nieuwe manieren om te communiceren. Zo kan je naar andere Watch-dragers je hartslag sturen, of een snelle tekening. Nogal gimmicky.

Wat de Watch niet is: een iPhone om je pols. Het toestel is niet geschikt om er veel tijd op te spenderen.

Per definitie is de watch gemaakt voor korte interacties. Het werkt niet als scherm om langere teksten van af te lezen, of om door je Twitter-feed te scrollen. Het probleem is dat veel 'third party apps' (de externe apps die Apple niet zelf maakt) dat niet volledig lijken te beseffen.

Maar daarover later meer.

Lees zaterdag een lange recensie over de Apple Watch in De Tijd.

Lees ook deel één: Apple Watch, vers uit de doos.

Lees ook deel twee: Apple Watch, aan de slag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud