Advertentie
start-ups

Belgen surfen mee op tsunami aan videomarketing

De Brusselaars van 87Seconds surfen handig mee op de tsunami aan video die de digitale wereld overspoelt. ©87seconds

Online video regeert in marketingland. Belgische videoproductiebedrijven zoals 87Seconds specialiseren zich erin en groeien explosief. ‘Online doet het aantal kijkers er niet toe.’

Een felrode streep dwars over de muur. Het herinnert de werknemers van videoproductiebedrijf 87Seconds eraan dat ze in een pand huizen waar vroeger nog squashliefhebbers verzamelen bliezen. De squashraketten maakten plaats voor blitse iMacs, in een van de squashzalen is nu een heus auditorium.

Daar komt het 60-koppige bedrijf elke maandag bijeen voor een update. Er komt videoconferentie bij te kijken, want amper vijf jaar na haar ontstaan hebben de Brusselaars al vestigingen in grootsteden Parijs, Lyon, Genève, Madrid en Amsterdam. ‘De volgende halte is Düsseldorf’, onthullen oprichters Philip Swinnen en Thibaut Dehem ambitieus.

Videomarketing

De Brusselaars surfen handig mee op de tsunami aan video die de digitale wereld overspoelt. De smartphone is wijdverspreid - meer dan 7 op de 10 Vlamingen heeft er een - en is het geknipte toestel om quasi altijd en overal korte online video’s te kijken, vooral dan op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter en Googles videodienst Youtube. Die laatste maakte onlangs nog bekend dat er elke dag wereldwijd een miljard uur aan video wordt gekeken.

Als je video slechts vier kijkers haalt, maar drie op de vier kopen het product, dan is dat een doorslaand succes.
Philip Swinnen
medeoprichter 87seconds

Die evolutie is marketeers uiteraard niet ontgaan. ‘Videomarketing’ is een trend die productiebedrijven zoals 87Seconds aan een verschroeiend ritme doen groeien. Al willen Dehem en Swinnen niet als productiebedrijf omschreven worden. ‘We spreken niet over een productie, maar over een campagne’, leggen ze uit. ‘Het grote voordeel van online video is dat je alles kan tracken en meten. Je weet hoe je kijker reageert op de video.’

Het verschuift het speelveld voor beeldleveranciers. Het gaat niet zozeer om het aantal kijkers, maar wel om de actie die de kijker eraan koppelt. ‘Als je video amper vier kijkers haalt, maar drie van de vier kopen daarna meteen het product, dan kan je spreken van een doorslaand succes’, aldus Swinnen.

Opportunisme

Het creatieve team van 87Seconds beperkt zich om die reden niet tot alleen maar het uitdenken van de video en het schieten van de beelden. Ze stippelen eerst samen met de klant een strategie uit. ‘Voor een online video bestaat geen toverformule, we herdenken altijd alles in functie van de doelstellingen en het publiek van de klant’, aldus Dehem. Die denkoefening is cruciaal voor de productie. Zo zijn jongeren beter te bereiken via Instagram of Facebook dan elders, maar dat heeft implicaties voor productionele details zoals de belettering.

Die aanpak leverde de Brusselaars al contracten op met grootheden zoals BNP Paribas Fortis, infrastructuurbeheerder Infrabel en de Europese Commissie. ‘Die staan op de integratie van video in hun eigen systemen’, stelt Dehem. ‘We zijn zo meer een communicatiebureau met focus op video’, vult Swinnen aan.

Virtual reality

Het is een hele stap voor een bedrijf dat in 2012 het levenslicht zag in een incubator in Etterbeek als animatiestudio. Facebook had toen maar net zijn beursgang achter de rug en was nog niet de allesbepalende mobiele videomoloch die het nu is. ‘We zijn met een beetje opportunisme meegegroeid met de markt’, stelt Dehem.

En er ligt nog groei in het verschiet. ‘Een studie van de Boston Consulting Group leert dat digitale advertenties nog maar een derde van de Belgische markt inpalmen’, aldus Dehem. ‘Dat terwijl consumenten 60 procent van hun tijd online besteden.’

Met de ‘immersieve’ virtual reality (VR) staat de Brusselse scale-up ook voor nieuwe uitdagingen. Maar Swinnen en Dehem zijn ervan overtuigd dat hun bureaus in andere landen de sleutel tot de oplossing zijn. ‘Brussel staat niet boven de anderen. Van hieruit verspreiden we natuurlijk wel de bedrijfscultuur, maar we voelen dat we iets terugkrijgen van de andere bureaus. Zo is ons bureau in Amsterdam sterk in VR en 360°-beelden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud