nieuwsanalyse

‘Chinese Netflix' beleeft zware val na wilde expansie

Go Princess Go is een productie van LeEco. ©rv

LeEco, de ‘Chinese Netflix’, gaat na jaren van wilde expansie op spectaculaire wijze onderuit. Het doet de vraag rijzen hoe duurzaam de opmars van met schulden beladen Chinese concerns is.

De val van Jia Yueting, jarenlang een van de kroonprinsen van de Chinese tech, is sinds gisteren compleet. De 45-jarige ondernemer legde een bevel van de Chinese autoriteiten om terug te keren uit de VS naast zich neer.

Yueting moet zich in zijn thuisland melden voor de verwoestende schuldencrisis bij het technologieconcern LeEco, dat hij in 2004 boven de doopvont hield. Dat ging toen live onder de naam Letv.com en was in de eerste plaats een videostreamdienst, een soort van Netflix avant la lettre.

Alle registers open

De goede prestaties van die videopoot, die over 2016 een omzet van 21,8 miljard yuan (2,8 miljard euro) draaide, motiveerde Yueting om alle registers open te trekken. De Chinese dotcomgekte in 2015 hielp een handje. LeTV - blije tv - werd LeEco - blij ecosysteem.

De ambities van Yueting reikten meteen erg ver, zowel qua activiteiten als geografisch. LeEco bouwde smartphones (LeMobile), deed aan e-commerce (LeMall) en werd een entertainmentspeler (met muziekdienst LeMusic en filmstudio Le Vision Pictures).

De bonanza bereikte een hoogtepunt in augustus 2016, toen Yueting tweemaal groots uitpakte: hij telde 2 miljard dollar neer voor Vizio, een Amerikaanse fabrikant van slimme tv-schermen, en startte de bouw van een fabriek van 1,8 miljard dollar voor de elektrische wagens LeSEE.

Icarus

Maar Icarus heeft nu zijn vleugels verbrand. De razendsnelle expansie zadelde LeEco op met een schuld van ongeveer anderhalf miljard dollar. De sneeuwbal aan slecht nieuws is dit jaar niet gestopt. De overname van Vizio ging nooit door en de Amerikaanse aanwezigheid werd volledig teruggeschroefd.

De verschillende LeEco-eenheden worstelen om de schuldencrisis het hoofd te bieden: het aandeel van de beursgenoteerde online videopoot is al sinds midden april vorig jaar geschorst op de beurs van Shenzhen. Yueting moest in de zomer opkrassen als CEO, op zijn bezittingen is beslag gelegd.

Sindsdien houdt hij zich vooral bezig met zijn hobbyproject, de Amerikaanse elektrischewagenfabrikant Faraday Future. Yueting investeerde daar persoonlijk in en gebruikt het nu ook als excuus om niet naar China terug te keren.

'Ik excuseer me en geef mezelf de schuld voor de negatieve gevolgen van de schuldencrisis', schreef Jia Yueting in een bericht op de berichtendienst WeChat. 'De financiering van Faraday Future in de VS maakt voldoende vooruitgang', voegde hij toe. Hij stuurt zijn broer Jia Yuemin nu richting de autoriteiten om de schuldproblematiek aan te pakken.

Gezondheid

Door de val van LeEco staan de schijnwerpers weer gericht op de 'gezondheid' van de grote Chinese concerns, die de afgelopen jaren uitgebreid gingen shoppen in het Westen. Denk aan Dalian Wanda, de vastgoedspeler die zich langzaam ook op e-commerce, entertainment en banken wierp.

Maar Wanda lijkt evenzeer zijn handen verbrand te hebben. De Britse zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat Wanda duizend banen schrapt bij zijn e-commercepoot. Het maakt deel uit van een grotere herstructurering, die de groep weer op haar vastgoedpoot moet doen terugplooien.

In juni waarschuwde de Chinese bankenregulator nog voor 'systeemrisico's bij Wanda, maar evenzeer bij andere concerns zoals Anbang (voorlopig nog eigenaar van de verzekeraar Fidea en Bank Nagelmackers) en Fosun, in onze regionen vooral bekend als de eigenaar van de vakantiegroep Club Med.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect