Controversiële gendernota zet Google in rep en roer

Google belandde in een rel na een controversiële gendernota. ©EPA

Google is in een zware rel beland, nadat een controversiële nota van een anonieme ingenieur inhakte op de 'politiek correcte' diversiteitsprogramma's van het bedrijf.

Een anonieme Google-softwareingenieur heeft met één enkel document de hele zoekgigant in rep en roer gezet. De nota, ongeveer tien pagina's lang, gaat over de man-vrouw-ongelijkheid binnen de techsector en de maatregelen die de zoekgigant daar tegen neemt. 

De nota lekte uit via de Amerikaanse techsite Gizmodo. Volgens andere media ging de nota 'intern viraal'. Fragmenten van de nota belandden ook op Twitter. Het noopte het topmanagement van Google ertoe snel te reageren. Danielle Brown, de nieuwe topvrouw bij Google voor diversiteit en inclusie, reageerde in een mail aan werknemers dat de 'nota geen inzichten bevat die ik of dit bedrijf steunen, promoten of aanmoedigen.'

'Politiek correct'

In de nota gaat de ingenieur vol door op enkele gevoelige items. Hij hekelt de 'linkse bias' bij Google, die een 'politiek correcte monocultuur' deed ontstaan. 'Die blijft overeind door afwijkende meningen het zwijgen op te leggen.' 'Een eerlijke discussie over enkele denkfouten wordt het zwijgen opgeleid door een dominante ideologie', klinkt het scherp. 

'De verdeling van voorkeuren en capaciteiten van mannen en vrouwen verschillen deels door biologische oorzaken en die verschillen kunnen een verklaring zijn waarom vrouwen niet gelijk vertegenwoordigd zijn in tech- of op leiderschapsposities'
Anonieme Google-ingenieur

De ingenieur lanceert de these dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de techsector toe te schrijven valt aan 'biologische verschillen'. 'De verdeling van voorkeuren en capaciteiten van mannen en vrouwen verschillen deels door biologische oorzaken en die verschillen kunnen een verklaring zijn waarom vrouwen niet gelijk vertegenwoordigd zijn in tech- of op leiderschapsposities', klinkt het. 

Machocultuur

In de brief roept de ingenieur verder op om speciale diversiteitsprogramma's stop te zetten, omdat die volgens hem ook discriminatie in de hand werken. Tegelijk predikt hij meer ideologische openheid naar conservatieve standpunten. 'In extreem progressieve milieus zijn conservatieven een minderheid die in de kast moet blijven om vijandigheid te vermijden.' 

De heisa valt voor Google op een erg slecht moment, nu er in Silicon Valley volop aan 'soulsearching' wordt gedaan over de machocultuur en ondervertegenwoordiging van vrouwen in het techwereldje. In het voorjaar viel ritjesreus Uber al ten prooi aan een spiraal van controverse na een blog van een vrouwelijk ex-werknemer over de cultuur van seksuele intimidatie bij Uber. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud