Advertentie

Duitsland dreigt met miljoenenboetes voor fake news

Deze selfie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een vluchteling werd gekaapt door schrijvers van fake news. ©REUTERS

De Duitse regering heeft een wetsontwerp klaar dat de verspreiding van fake news en haatpraat op sociale netwerken hard wil aanpakken, met boetes tot 50 miljoen euro.

In haar strijd tegen de al te makkelijke verspreiding van foute nieuwsberichten of kwetsende taal op sociale media, haalt de Duitse regering het grof geschut boven.

Sociale netwerken moeten - als het wetsontwerp effectief bindend wordt - in staat zijn om kwetsende berichten binnen de 24 uur van hun platformen te verwijderen. Ook fake news - valse nieuwsberichten gegenereerd door blogs of sites die daar financieel profijt uit proberen halen - zal bestraft worden. 

Rapporteren

In 2015 ondertekenden de sociale media al een 'code of conduct' waarin ze zich engageerden dit te volbrengen. Maar nu schakelt het Duitse ministerie van Justitie een versnelling hoger: de vrijblijvende 'code of conduct' krijgt juridische kracht, met boetes tot vijftig miljoen euro. Individuen binnen de bedrijven kunnen een boete tot 5 miljoen euro aangesmeerd krijgen.  

'Er wordt te weinig criminele inhoud verwijderd, en het wordt niet snel genoeg verwijderd.'
Heiko Maas
Duitse ministerie van Justitie

De nieuwe wetgeving legt de sociale netwerken ook een aantal andere verplichtingen op. Zo moeten gebruikers van sociale netwerken gemakkelijker aanstootgevende posts kunnen rapporteren. De bedrijven in kwestie moeten ook regelmatig rapporteren over het aantal ingediende klachten.  

Schrik voor verkiezingen

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas was hard over de sociale netwerken: 'Er wordt te weinig criminele inhoud verwijderd, en het wordt niet snel genoeg verwijderd'. In Duitsland zit de schrik er flink in dat fake news een stevige impact zal hebben op de Duitse parlementsverkiezingen eind dit jaar. 

Facebook kondigde midden januari nog aan dat het zijn fake news-aanpak ook zal uitrollen naar Duitsland. Gebruikers kunnen voortaan posts rapporteren als fake news. Als dat gebeurt, buigen onafhankelijke factcheckers zich over de post waarna die kunnen besluiten om de post een labeltje mee te geven dat de inhoud 'ter discussie' staat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud