Estland ontdekt lek in e-ID

Estse schoolkinderen leren al op jonge leeftijd programmeren. Het is één van de maatregelen waarmee het land een digitale koploper wil zijn. ©REUTERS

Estland onderzoekt een mogelijke bedreiging van de veiligheid van zijn elektronische identiteiskaarten (e-ID). Het systeem vormt de hoeksteen van de innovatieve digitale maatschappij die het Baltische land gebouwd heeft.

Estland is internationaal bekend als het meest geslaagde voorbeeld van een land dat zijn overheid verregaand heeft gedigitaliseerd. De 1,3 miljoen inwoners kunnen er online alle administratie afhandelen en zelfs hun stem uitbrengen voor de verkiezingen.

Maar tegelijk is Estland permanent op zijn hoede voor pogingen tot destabilisatie door buurland Rusland. Het land maakte al regelmatig melding van Russische pogingen om zijn infrastructuur te hacken.

De Baltische Staten – Estland, Letland en Litouwen - maakten onder het communisme deel uit van de Sovjet-Unie en tellen een omvangrijke Russische minderheid onder hun inwoners. Ze vrezen dat de Russische president Vladimir Poetin hen opnieuw in de Russische invloedssfeer wil krijgen.

Lek

Een groep internationale wetenschappers heeft nu een mogelijk lek ontdekt in de chips van ongeveer 750.000 e-ID-kaarten die sinds oktober 2014 zijn uitgereikt. Daarvan behoren er zowat 21.000 toe aan zogenaamde ‘e-residents’, buitenlanders met een digitale verblijfsvergunning. Onder dat systeem kunnen buitenlanders vanop afstand onder meer een bedrijf in Estland oprichten en wettelijke documenten ondertekenen.

De Estse overheid beklemtoont dat er nog geen enkele hack heeft plaatsgevonden en dat alle identiteitskaarten geldig blijven. Met de chips van kaarten die voor oktober 2014 werden uitgegeven, is er geen probleem.

‘Dit is het ernstigste potentiële risico sinds we begonnen zijn met de uitgifte van ID-kaarten’, zei premier Juri Ratas tijdens een persconferentie in de hoofdstad Tallinn. Hij vond de zaak ernstig genoeg om een gepland bezoek aan Warschau, voor een top met de regeringen van Polen en de andere Baltische landen, te annuleren.

Er wordt nu een beveiligingsupdate gemaakt die de komende maanden het lek in de beveiliging moet dichten, aldus de premier. De e-ID-kaarten worden sinds 2010 uitgegeven door Gemalto. Het probleem wordt nu met dat bedrijf besproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud