Europa broedt op nieuwe monsterboete voor Google

Een tweede, en misschien zelfs derde aanvaring tussen Google en de Europese Commissie lijkt in de maak. ©REUTERS

De Europese Commissie staat op het punt om de zoekgigant aan te pakken voor zijn mobiel besturingssysteem Android.

Dat melden zowel de Britse zakenkrant Financial Times, de Europese tak van Politico als het financiële persagentschap Bloomberg. 

Ze verwachten dat Margrethe Vestager, de Europese concurrentietsaar, in juli een monsterboete tegen Google aankondigt. Die kan oplopen tot 11 miljard dollar (9,3 miljard euro), wat 10 procent is van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet. 

Android

Het voorwerp van onderzoek is Googles mobiele besturingssysteem Android, dat het beschikbaar stelt aan smartphonebouwers over de hele wereld. Over de jaren heen is Android uitgegroeid tot een dominante macht. Ongeveer 80 procent van de smartphones wereldwijd draait op Android. De rest is veelal aangedreven door iOS, het systeem van Apple. 

80%
Android
Wereldwijd draaien tachtig procent van de smartphones op Android.

De Europese Commissie richtte al in 2016 haar pijlen op Android. Vestager claimde toen dat Google fabrikanten van Android-smartphones onder druk zet om Google-producten te installeren, zoals de internetbrowser Chrome of de Google App-store Play

Met die tactiek snijdt Google de concurrentie de pas af en beperkt het de keuze van de consument, redeneerde Vestager toen al. Google kreeg toen tijd om te antwoorden op de beschuldigingen. De nakende monsterboete doet vermoeden dat die niet voldoende waren voor Vestager. 

Prijsvergelijker

Het zou de tweede zware aanvaring zijn tussen Google en de Europese Commissie in een jaar tijd. Vorig jaar legde Vestager Google een boete van 2,4 miljard euro op voor zijn prijsvergelijkingsinstrument Google Shopping. Het trok die tool in de zoekmachine voor op de concurrentie, oordeelde Vestager. 

Google antwoordt voorlopig niet op de berichten van de monsterboete. Het bedrijf verwijst naar een blog van huisadvocaat Kent Walker, uit november 2016, waarin hij claimt dat Android-gebruikers voldoende keuze hebben. 

Het is niet uitgesloten dat de Europese Commissie Google nog een derde keer treft. Ze voert ook een onderzoek naar Adsense, een tool waarmee Google advertenties plaatst op de site van derden. Vestager kwam in 2016 tot de voorlopige conclusie dat Google die sitebeheerders onder druk zet om geen advertenties van andere aanbieders te aanvaarden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect