Advertentie

Facebook-investeerder steekt miljoenen in bitcoin

Peter Thiel (midden) is een supporter van Amerikaans president Donald Trump. ©REUTERS

Institutionele beleggers hielden lang hun handen af van de virtuele munt bitcoin. Peter Thiel, de beruchte Paypal-oprichter en Facebook-investeerder van het eerste uur, waagt wel de gok.

In Silicon Valley zijn weinig durfkapitalisten zo succesvol als Peter Thiel, die fortuin maakte als oprichter van de onlinebetaaldienst Paypal. Thiel is medestichter van het Founders Fund, een investeringsfonds dat ongeveer 3 miljard dollar beheert en belangen heeft in meer dan honderd bedrijven. 

Onder die bedrijven zijn niet de minste, zoals kamerdeelplatform Airbnb (30 miljard dollar waard), de Zweedse muziekstreamdienst Spotify en het private ruimtebedrijf Space X. Maar Thiel is vooral gekend omdat hij in 2004 als een van de eerste investeerders 500.000 dollar stopte in Facebook, nu het grootste sociale netwerk ter wereld met een beurswaarde van 530 miljard dollar. 

Doorbraak

Thiel gooit gewicht in de schaal, en hij gooit dat nu achter de fel gehypete bitcoin. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal onthulde dat Thiels Founders Fund voor 15 à 20 miljoen dollar aan bitcoins inkocht. Wanneer Thiel kocht, is niet bekend, maar de waarde van de portfolio zou al tot in de 'honderden miljoenen dollar' lopen. 

'Ik ben sceptisch over de meesten, maar ik denk wel dat mensen bitcoin onderschatten, omdat het eigenlijk een vorm van reservegeld is.'
Peter Thiel
Techondernemer en -investeerder

De bitcoin kende zijn grote doorbraak in 2017. De waarde van de munt piekte van ongeveer 1.000 dollar bij de start van het jaar naar bijna 20.000 dollar. In december verloor de grillige virtuele munt wel weer wat terrein en noteert nu tegen een koers van ongeveer 14.000 dollar. 

Rally

Nadat de instap van Thiel bekend was geraakt, kende de bitcoin dinsdagavond een korte rally, richting 15.000 dollar. Beleggers trekken zich op aan het feit dat een succesvolle investeerder zijn vertrouwen uitspreekt in de munt. Tot nu toe was de interesse van gevestigde beleggers en ondernemers eerder koel. Zo noemde Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, de bitcoin 'een vorm van bedrog'. 

Thiel - een techondernemer met een nogal eigengereid profiel - heeft daarover een ander idee. Op een conferentie in oktober zei hij cryptomunten 'charismatisch' te vinden. 'Ik ben sceptisch over de meeste, maar ik denk dat mensen de bitcoin onderschatten, omdat die eigenlijk een vorm van reservegeld is.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud