netto

Help, mijn Google Drive loopt vol

Eén van de datacenters waarin Google de digitale documenten van zijn gebruikers opslaat. ©GOOGLE

Velen ontdekken na enkele jaren dat de opslagruimte in hun Google Drive, Google Photos en Gmail toch niet oneindig is. Het is niet moeilijk weer ruimte vrij te maken. Met deze tips komt u een heel eind.

Google geeft al zijn gebruikers standaard 15 gigabyte gratis opslagruimte voor bestanden. Dat klinkt als ruim voldoende, maar bij veel surfers loopt het datavat een stuk sneller vol dan ze verwachten. Dat komt omdat de opslagruimte gedeeld wordt onder verschillende Google-diensten. Het quotum telt niet alleen voor uw Gmail, maar ook voor Google Drive en Google Photos (tenminste, als u foto’s in volle resolutie opslaat, daarover dadelijk meer).

Veruit de eenvoudigste manier om uw opslagruimte te vergroten en vermoedelijk ook de oplossing die Google prefereert, is gewoonweg ruimte bijkopen. U krijgt dan een Google One-abonnement, want de oude naam Google Drive wordt stilaan uitgerangeerd. Een One-abonnement met 100 gigabyte opslagruimte (boven op de 15 die u al had) kost 1,99 euro per maand. Wie meteen voor een jaar betaalt, is 19,99 euro kwijt. Voor 200 gigabyte is dat 2,99 euro per maand en 29,99 euro per jaar. Voor grootverbruikers zijn er ook abonnementen van 2 terabyte voor net geen 10 euro per maand (100 euro per jaar) en zelfs 10, 20 en 30 terabyte. Voor die laatste formule verlangt Google bijna 300 euro per maand.

In vergelijking met de oude Google Drive-abonnementen zit in One bijkomende support van Google-experts inbegrepen, mocht u die ooit nodig hebben. Maar vooral hebt u de mogelijkheid de opslag te verdelen onder gezinsleden. U kunt tot vijf personen aanduiden die elk hun eigen opslag krijgen uit de pot met beschikbare data.

Verborgen link

Hebt u geen zin om te betalen, dan kunt u ruimte terugwinnen door heel grote bestanden, die u niet meer gebruikt, te verwijderen. In Google Drive is het eenvoudig alle bestanden te sorteren op grootte en er dan met de grove borstel door te gaan, al zit die functie een beetje verborgen. Log in op Google Drive en klik links onderaan op het zinnetje ‘xx GB van 15 GB gebruikt’, net boven ‘Opslagruimte upgraden’. Het is niet meteen duidelijk dat de zin een link is, maar dat is hij wel. Daarna krijgt u een ranking van alle bestanden volgens de ruimte die ze innemen. Door rechts te klikken op de betreffende file, kunt u die verwijderen.

In Gmail lukt dat ook. Google slaat alle bijlages bij uw ontvangen en verstuurde e-mails op en ook die tellen mee in het 15 gigabyte-quotum. Om alle mails met meer dan 8 megabyte aan bijlages te laten zien, typt u in de zoekbalk van Gmail: ‘has:attachment larger:8M’. Het getal in die instructie kunt u naar wens aanpassen. Daarna krijgt u een lijst met alle betreffende mails. Die is gesorteerd op datum, niet volgens grootte.

Wilt u nu ruimte vrijmaken, dan is het alles of niets. Het is in Gmail niet mogelijk mails te behouden en alleen de bijlage te verwijderen. Een trucje om daar een mouw aan te passen is de e-mails naar uzelf te forwarden zonder de bijlages en daarna de originele mail in de vuilbak te gooien. Ideaal is dat wel niet: al die mails verschijnen weer bovenaan uw lijst en zijn uiteraard niet meer van de originele afzender.

Doe de back-up

Het is simpel bestanden in Google Drive te sorteren op grootte en te deleten, al zit die functie wat verborgen.

Als alternatief is het perfect mogelijk oude mails van de Google-servers af te halen en offline te archiveren op een externe harde schijf of een USB-stick. Via de webversie van Gmail is dat niet mogelijk, maar als u een mailprogramma als Mozilla Thunderbird of Outlook gebruikt om Gmail-post te lezen, kan het wel. Hoe u dat voor elkaar krijgt, staat uitgelegd in de instellingen van Gmail, onder de tab ‘Doorsturen en POP/IMAP’. Er bestaan daarnaast webdiensten waarmee u een back-up kunt maken van mails. Upsafe, GmVault, MailArchiverX en Mailstore zijn er enkele.

Een bijkomend voordeel van zo’n backup is dat u die niet alleen kunt gebruiken om ruimte vrij te maken. Als u, om welke reden dan ook, niet meer in uw Gmail-account kan, heeft u op die manier toch nog toegang tot oude mails.

Gefotografeerde kastickets

De meest doorslaggevende component die uw Google-opslagruimte snel laat vollopen, zijn waarschijnlijk de foto’s die u neemt met uw smartphone en opslaat in Google Photos. Ook foto’s en filmpjes die via WhatsApp binnenkomen, worden daar bewaard en nemen na verloop van tijd veel plaats in.

Om in die chaos orde te scheppen zijn er een paar oplossingen. U kunt in de zoekbalk van Photos bijvoorbeeld zoeken naar ‘documenten’. Op die manier krijgt u alle foto’s van documenten, gefotografeerde kastickets en restaurantmenu’s voorgeschoteld, zaken die u allicht niet wil bewaren. Die kunt u dan met een gerust hart deleten.

Op dezelfde manier kunt u foto’s van bepaalde mensen opzoeken en duplicaten deleten, bijvoorbeeld foto’s die u maar met enkele seconden tussentijd hebt genomen. Daarvoor bestaan trouwens ook speciale smartphoneapps zoals Remo Duplicate Photos Remover, Photo Gallery Cleaner of Duplicates Cleaner. Wazige of mislukte foto’s zijn dan weer snel op te sporen met Nox Cleaner.

Al het bovenstaande geldt trouwens alleen maar als u uw foto’s in Google Photos bewaart in de originele kwaliteit. Photos biedt gebruikers ook de mogelijkheid foto’s op te slaan zonder dat die meetellen in het opslagquotum, maar de toegeving die het bedrijf dan eist, is dat het de foto’s mag compresseren tot maximaal 16 megapixels en dat het de beeldkwaliteit wat mag terugschroeven. Dat klinkt erger dan het is. Voor professionele fotografen is dat waarschijnlijk een no-go, maar gewone stervelingen zullen het verschil nauwelijks opmerken.

Concurrentie

Natuurlijk staat het u ook vrij om, behalve Google, gebruik te maken van andere cloudaanbieders en daar gratis ruimte op te souperen. Helaas zult u dan snel merken dat Google een van de gullere aanbieders is. Bij Amazon Drive, OneDrive en Apple iCloud krijgt u slechts 5 gigabyte gratis. Dropbox houdt het zelfs op een krenterige 2 gigabyte. Een omweg kan zijn dat u al uw foto’s verhuist naar een concurrent, maar de rest bij Google laat staan. Gesteld dat u er niet tegen opziet om gigabytes aan data te downloaden en daarna weer te uploaden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud