Advertentie

Intel geeft 15 miljard aan zelfrijdende technologie

Intel werkt samen met Mobileye en BMW aan de BMW iNext. ©Bloomberg

De Amerikaanse chipreus Intel koopt het Israëlische Mobileye voor 15,3 miljard dollar. De twee werken nu al intens samen aan de zelfrijdende auto.

Intel tekent maandag voor de grootste overname van een Israëlisch bedrijf door buitenlanders ooit. Het geeft 63,54 dollar per aandeel in cash voor het op de Nasdaq genoteerde Mobileye, een pionier op de markt van zelfrijdende technologie. 

In totaal is Mobileye, dat via beeldsensoren info kan verzamelen over de omgeving van de zelfrijdende wagen, zo 15,3 miljard dollar (14,3 miljard euro) waard. De notering van het aandeel is opgeschort in de aanloop naar de openingsbel op Wall Street. In de voorhandel ging het aandeel 29 procent hoger. 

Geen onbekenden

Beide bedrijven zijn geen onbekenden voor elkaar. De twee sloten al eerder een partnerschap met de Duitse autofabrikant BMW om de BMW iNext, de eerste zelfrijdende wagen van de Duitsers, tegen 2021 naar de markt te brengen. Dit najaar beginnen tests met 40 zelfrijdende BMW's. 

De twee sloten al eerder een partnerschap met de Duitse autofabrikant BMW.

Zelfrijdende wagens zitten tjokvol sensoren om data te verzamelen over de omgeving en processoren om die te verwerken. Intel levert de achterliggende rekenkracht, terwijl Mobileye processoren ontwikkelt om de verzamelde data uit bijvoorbeeld beeldsensoren te verwerken. 

Opmerkelijk: volgens de deal schuift Intels 'Automated Driving Group' in Mobileye, in plaats van omgekeerd. Zo zal de samengevoegde divisie rond zelfrijdende technologie zich in Jeruzalem vestigen. Aan het roer blijven Mobileye's CEO en chef technologie Ziv Aviram en Amnon Shashua 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud