Natuurkundige Stephen Hawking overleden

Stephen Hawking leed aan ALS en zat al jaren in een rolstoel ©EPA

Stephen Hawking, die aan ALS leed, is op 76-jarige leeftijd gestorven. De Brit is bekend om zijn baanbrekend werk over de zwarte gaten in het heelal.

De natuurkundige overleed woensdag in zijn woning in Cambridge, maakte zijn familie bekend. 'Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven', zeggen zijn kinderen Lucy, Robert en Tim in een mededeling. 'Zijn moed, volharding, genialiteit en humor inspireerden mensen over de hele wereld. Hij zei ooit: Het zou geen groot heelal zijn als het niet de woonplaats was van de mensen van wie je houdt. We zullen hem voor altijd missen.'

De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. Hij kon uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit 2 jaar.

Kosmoloog

De wetenschapper hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek 'A Brief History of Time', in ons land verschenen onder de titel 'Het heelal'. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het  universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller.

In 'Het heelal' hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in 'The Grand Design' (2010) blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. 'Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten', schreef hij.

Aan de BBC zei hij ooit dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om 'te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden'.

Icoon

Stephen Hawking in de sitcom 'The Big Bang Theory'.

Op zijn 32ste werd hij het jongste lid van de Royal Society, het meest prestigieuze Britse academische instituut. In 1979 werd hij profesor in de wiskunde aan Cambridge University.

Behalve een briljant wetenschapper was Hawking ook uitgegroeid tot een icoon, net zoals dat andere genie Albert Einstein.

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film 'The Theory Of Everything'. Die was gebaseerd op de memoires van Hawkings eerste echtgenote Jane Wilde. Hawking hertrouwde in 1995 met Elaine Mason, zijn verpleegkundige en de ex-vrouw van David Mason, die de eerste versie van Hawkings spraakcomputer ontwierp. Eind 2006 scheidde hij ook van haar.

Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt. Zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie 'The Big Bang Theory'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect