Nederland lanceert coronatraceerapp

De Nederlandse traceerapp verwittigt iedereen die minstens 15 minuten dicht in de buurt van een besmette persoon is geweest. ©BELGAIMAGE

Nederlanders kunnen sinds zondagavond laat de officiële Nederlandse corona-traceerapp downloaden. Er lopen nu twee weken lang tests in vijf regio's.

De ontwikkeling van een coronatraceerapp, die de contacten van een besmette persoon kan waarschuwen dat ze zich ook moeten laten testen, staat in Nederland al een stap verder dan bij ons. Sinds zondagavond laat is de Nederlandse Coronamelder er al te downloaden in de App Store van Apple of via Googles Play Store.

Toch is hij nog niet voor elke Nederlander al van nut. Er gaan twee weken tests van start in vijf regio's (Drenthe, IJselland, Gelderland-Zuid, Noord- en Oost-Gelderland en Twente). De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) van die regio's zijn erop voorzien om tests af te nemen van mensen die via de app een melding kregen dat ze mogelijk in contact kwamen met een besmette persoon. Als ze effectief besmet blijken, kunnen ze zelf ook anderen waarschuwen via de app.

Je krijgt alleen een melding als er nauw contact was. Volgens de makers van de Coronamelder moet je minstens 15 minuten dicht in de buurt van een besmette persoon geweest zijn, voor je een melding krijgt. Voorbeelden zijn in de winkel, in de horeca, op het openbaar vervoer, op het werk of in de klas. Kortere passages, zoals iemand kruisen op de fiets, komen niet in aanmerking.

De app werkt op basis van bluetoothtechnologie. Smartphones wisselen via die weg willekeurig gegenereerde codes uit, zonder dat er persoons- of locatiegegevens opgeslagen worden. Bij een besmetting komt de lijst van codes van de betrokken persoon, zonder dat die terug te leiden is naar hem, op een centrale server terecht. Die lijst codes komt daarna terecht bij iedereen met de app. Als er een 'match' is met de codes die jij verzamelde, krijg je een melding.

Vanaf 1 september is de coronatraceerapp voor alle Nederlanders van nut. Hij is wel vrijwillig, niemand is verplicht hem te installeren. IT-expert Brenno De Winter, betrokken bij de ontwikkeling van de app, verklaarde dat de app al van meerwaarde kan zijn als 10 à 15 procent van de bevolking de app gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud