Nederlandse Melexis-concurrent overgenomen voor 47 miljard

Een productiehal van NXP Semiconductors in Nijmegen. ©Hollandse Hoogte

De overnamecarroussel in de chipsector draait nog een rondje: het Amerikaanse Qualcomm neemt de Nederlandse sectorgenoot NXP Semiconductors voor 47 miljard dollar over.

Eind september lekte er al iets uit over de onderhandelingen, maar nu is de deal ook afgeklopt. Het Amerikaanse Qualcomm lijft de Nederlandse chipbouwer NXP Semiconductors in voor 47 miljard dollar. Dat is 110 dollar per aandeel en een premie van 11 procent boven de slotkoers van woensdag. 

Met de overname van NXP koopt Qualcomm zich een toegangsticketje tot de boomende markt van chips voor de auto-elektronica. NXP versterkte zich vorig jaar in maart nog in die sector, toen het zelf voor 11,8 miljard dollar Freescale overnam, de voormalige chipafdeling van Motorola. NXP Semiconductors is de afgesplitste halfgeleidertak van Philips. Qualcomm probeert te diversifiëren, weg van de vertragende smartphonemarkt. 

Het wemelt de jongste jaren van de reuzendeals in de chipsector. Intel nam Altera over, Avago palmde Broadcom in en Dell betaalde 67 miljard dollar voor EMC. ASML, de fabrikant van chipmachines, nam het Taiwanese Hermes Microvision over voor 3,1 miljard dollar.

Ook het Belgische Melexis  is een sectorgenoot van NXP. Het beursgenoteerde bedrijf, waarvan Roland Duchâtelet de voornaamste aandeelhouder is, is een concurrent van NXP op de markt voor magnetische sensoren (gebruikt in toepassingen zoals verstelbare zetels, ruitenwissers) en LIN-systemen (die de verschillende elektronische componenten in wagens verbinden met elkaar).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect