Nieuw Belgisch durffonds van 80 miljoen

Hummingbird Ventures zit onder meer in het kapitaal van Showpad. ©Showpad

Hummingbird Ventures, het durfkapitaalfonds onder de hoede van Barend Van den Brande, krijgt een derde telg, met een kapitaal van 80 miljoen euro.

Drie jaar nadat Hummingbird Ventures voor een laatste keer een fonds in de steigers zette, tanken Barend Van den Brande en de zijnen opnieuw bij voor nieuwe investeringen in groeibedrijven. Het Staatsblad meldt de geboorte van ‘Hummingbird Ventures III’, dat via een kapitaalverhoging van 75,3 miljoen euro exact 80 miljoen euro zal tellen.

Stichtend lid Barend Van den Brande bevestigt het bestaan van het fonds, maar geeft verder niet veel prijs. Zoals traditiegetrouw bij dergelijke fondsen is een kwart van het beloofde kapitaal al ‘volgestort’. Het target van 80 miljoen is bereikt. Bij wie Hummingbird ging aankloppen voor het kapitaal is niet duidelijk.

Deliveroo

Hummingbird Ventures heeft een indrukwekkend portfolio. Het techfonds zit onder meer in het kapitaal van de Britse maaltijdkoerier Deliveroo en de Gentse producent van verkoopsdocumentensoftware Showpad. Het bereikte al succesvol de exit bij de verkoop van portfoliobedrijven Clear2Pay (betaaloplossingen) en Engagor (software voor klantenrelaties). 

Het durffonds is aanwezig op drie locaties (Gent, Londen en Istanbul) en ook erg internationaal georiënteerd. Zo zit het onder meer in het kapitaal van het Turkse Ciceksepeti, een onlinebloembesteldienst. Van den Brande, zoon van voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande, bevestigt dat ook de focus van het nieuwe fonds vooral buiten België zal liggen. 

Van den Brande verdiende zijn sporen bij 'Big Bang Ventures', het durffonds dat hij in 2000 oprichtte en samen met Frank Maene runde. Die laatste heeft nu zijn eigen durffonds uit de grond gestampt, Volta Ventures genaamd. In 2010 werd Big Bang Ventures dan Hummingbird. Big Bang is vooral gekend van het hele Clear2Pay-verhaal, de betaaloplossingendienst van Jurgen Inghels en Michel Akkermans. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud