Nieuwkomer CryptoCribs valt Airbnb aan met blockchain

Deze luxevilla in Bali is één van de 'cribs' die u op Cryptocribs kunt huren met bitcoin of andere digitale munten. ©Cryptocribs / Facebook

Een Airbnb zonder kosten en met meer inspraak van de gebruikers: met die formule maakt het nieuwe overnachtingsplatform CryptoCribs furore. Met dank aan de blockchain.

Bijna tien jaar na zijn oprichting wordt Airbnb nog vaak bestempeld als de ‘disruptor’ van de hotelindustrie. Maar het overnachtingsplatform mag zich stilaan zorgen beginnen te maken over zijn eigen toekomst, want de volgende disruptieve golf zit er al aan te komen.

De start-up CryptoCribs kan nog lang niet tippen aan het aanbod en de bekendheid van Airbnb, maar het platform groeit wel als kool, zeker in kringen van cryptofanaten en wereldreizigers. ‘In drie maanden tijd hebben we ongeveer 800 panden op onze site gezet, zonder dat we een dollar voor marketing hebben moeten uitgeven’, zegt de Zwitserse medeoprichter Erasmus Elsner. Het bedrijfje werd onlangs ook geselecteerd om zich te vestigen in de nieuwe Parijse start-upcampus Station F.

De website van CryptoCribs lijkt op het eerste gezicht op een (iets minder afgelikte) kloon van Airbnb, maar de technologie en de filosofie erachter verschillen grondig. CryptoCribs maakt gebruik van blockchain, de technologie die databases in een gedecentraliseerd netwerk bijhoudt. Dat betekent dat de ‘community’ van huurders en verhuurders feitelijk eigenaar is van die database en ook een stem heeft in het beheer van het platform. De betalingen op het platform verlopen in digitale cryptomunten als bitcoin en ether.

Geen intermediair

‘Ik heb zelf altijd veel gereisd en was sterk betrokken in de cryptogemeenschap. Zo kwam ik op het idee om een reisplatform op te richten waar je geen kosten moet betalen aan een intermediair. Waar je bij Airbnb soms tot 20 procent kosten betaalt, werken wij met een initiële commissie van 5 procent. Maar bij elke boeking en positieve review gaat daar 0,2 procent van af.’ Intensieve gebruikers kunnen na een tijd dus gratis boeken via CryptoCribs.

Erasmus Elsner ©LinkedIn

Elsner, die eerder werkte voor de investeringsbanken JPMorgan, Rothschild en UBS en voor een Zwitsers advocatenkantoor, is het typevoorbeeld van een jonge generatie idealistische ‘crypto-ondernemers’. Zijn site is amper drie maanden in de lucht, maar hij sloeg naar eigen zeggen al een overnamebod af en kreeg al een verzoek van een grote hotelketen om haar kamers via de site te verhuren. Hoewel die deal een enorme boost kan geven aan het platform, wil hij de gebruikers zelf laten beslissen of ze ermee akkoord zijn.

Wisselkoersen

Elsner geeft wel toe dat hij dankzij eerdere investeringen in cryptomunten over genoeg kapitaal beschikt om zelfstandig verder te gaan. De enorme koersfluctuaties van de bitcoin en andere digitale valuta brengen hun eigen problemen mee. ‘De meeste verhuurders linken hun bitcoinprijzen aan klassieke munten als de euro en de dollar, waarbij de bitcoinprijs elk uur wordt aangepast. Omdat ze pas 24 uur na de check-in betaald worden, is er een tijdvenster waarbinnen ze wisselkoersrisico’s lopen. Maar omdat we nu vooral een publiek van cryptobelievers bedienen, vinden de meeste mensen dat niet erg.’

De oprichter sluit niet uit dat hij later geld ophaalt met de uitgifte van een eigen munt of ‘token’. Maar op dit ogenblik gaat alle aandacht naar de verbetering en de groei van het platform, klinkt het. ‘In 2018 hopen we een kritische massa van enkele honderden panden te bereiken in grote steden als New York en San Francisco.’ In ons land heeft CryptoCribs drie woningen in Brussel en twee in Gent in de aanbieding.

Slimme sleutels

Het overnachtingsplatform werd ook geselecteerd als een van de eerste apps in Toshi, een soort appstore voor blockchaintoepassingen die in het leven werd geroepen door het cryptomuntenbedrijf Coinbase.

Op langere termijn hoopt Elsner het concept van desintermediatie – het elimineren van tussenpersonen in de transactie – met de hulp van technologie verder door te drijven. Hij geeft het voorbeeld van ‘slimme’ (geconnecteerde) sleutels, die gekoppeld worden aan het verhuurcontract. Pas op het moment dat je met zo’n sleutel de deur van je huurflat opent, gaat het geld van je rekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud