Personeelsgebrek kost techbedrijven tot 4 miljard

De automobielindustrie kende een minder jaar, door de wissel in modellen. ©Eric Demurie

De Belgische technologie-industrie kende vorig jaar de hoogste omzetpiek sinds 2008. Maar de bedrijven lopen 3 tot 4 miljard euro omzet mis door duizenden openstaande vacatures.

De Belgische technologie-industrie heeft de crisis van 2008 verteerd. De technologiebedrijven in ons land draaiden in 2017 een omzet van 125,8 miljard euro. Dat is fors meer dan het jaar voordien (+3,7 procent) en het hoogste niveau sinds 2008. Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de Belgische technologie-industrie groeit.  

Toch was de euforie bij Agoria, de technologiefederatie die de berekeningen halfjaarlijks vrijgeeft, zeker niet compleet. Door 30.000 openstaande vacatures loopt de Belgische technologie-industrie collectief 3 à 4 miljard euro omzet mis. De technologiebedrijven benutten zo allerminst hun volledige groeipotentieel. 

‘Er zijn wel jobs, jobs, jobs, nu zoeken we nog people, people, people’, zo refereert Agoria naar de slagzin van de regering-Michel. Het probleem van de openstaande vacatures  is wijdverspreid: in een peiling van Agoria gaven 80 procent van de 341 respondenten aan moeite te hebben om voldoende geschikt personeel te vinden. 

Vertragende groei

De gederfde omzet smaakt extra zuur omdat de groei vanaf dit jaar wat dreigt te vertragen. Het ritme van de omzetgroei valt terug van 3,7 procent naar 2,5 procent, weliswaar tot een absoluut record van 129 miljard euro, zo schat Agoria. ‘De maatregelen van de regering, zoals onder meer de indexsprong en de tax shift, hebben hun belangrijkste impact gehad’, zo duidt Patrick Slaets, hoofd data-analyse bij Agoria. 

80 %
Aanwervingen
Tachtig procent van de Agoria-respondenten zegt moeite te hebben het geschikte personeel te vinden.

Ook de jobcreatie zal ietwat afkoelen in het nieuwe jaar. In 2017 kwamen er onder de Belgische technologiebedrijven netto ongeveer 5.000 jobs bij. In het nieuwe jaar zakt dat naar 2.000, zo is de verwachting. Ook de omzetgroei van sterk presterende sectoren, zoals de verwerking van ijzer- en metaalfabrikaten, zal in 2018 met een paar procentpunten terugvallen. 

Andere sectoren stabiliseren en trekken in 2018 dat patroon door. Zo kalfde de omzet uit de automobielindustrie vorig jaar met een half procent af. Ook voor 2018 verwacht Agoria een lichte daling (-1 procent). De boosdoener is de transitie bij zowel Volvo Gent als Audi Brussels naar nieuwe modellen. Een tweede minder presterende sector is die van machineproducenten (2,5 pocent in 2017; -1 procent in 2018). Daar weegt vooral de sluiting van graafmachineproducent Caterpillar in het Waalse Gosselies op de cijfers. 

Vacatureprobleem

In dat klimaat moet het vacatureprobleem absoluut worden aangepakt, zo is te horen. Voor Agoria is de activering van jongeren en ouderen de topprioriteit. ‘Er zijn 130.000 jongeren tussen de vijftien en vierentwintig jaar die niet werken, noch studeren’, stelt Marc Lambotte, CEO van Agoria. ‘Ook bij mensen tussen 55 en 64 stelt zich een probleem: 750.000 mensen onder hen zijn niet aan het werk.’ 

Het vacatureprobleem vereist ook samenwerking tussen de verschillende landsdelen. Zo staan er meer vacatures open in het noorden en westen van het land, dan het zuiden en het oosten. De overeenkomst tussen Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en zijn Waalse collega Pierre-Yves Jeholet (MR) is in die zin een stap in de goede richting. 

125,8
Omzetpiek
De omzet van de Belgische technologie-industrie piekte in 2017 op 125,8 miljard euro.

De Waalse arbeidsbemiddelingdienst Forem, zoekt volgens dat akkoord 2.500 profielen die Vlaamse bedrijven nodig hebben. Vlaamse vacatures worden zo gevuld en Waalse werkzoekenden raken aan het werk. ‘Het zijn dat soort initiatieven die we nodig hebben om de activiteitsgraad op te krikken’, oordeelt Frank Vandermarliere, algemeen adviseur bij Agoria. 

Langdurige werklozen

Tot slot moet ook de activering van langdurige werklozen beter. ‘Om motivatie en werkwilligheid op hetzelfde niveau te houden, zouden we werklozen na een tijd kunnen inschakelen in een zinvolle werkomgeving zoals vrijwilligerswerk, of in een opleidingsprogramma om zich te herscholen en nieuwe vaardigheden aan te leren’, aldus Lambotte. 

De industrie moet ook zelf zijn verantwoordelijkheid nemen, erkent Agoria. ‘Bedrijven die een nieuwe productielijn openen, stellen in veel gevallen al geen hyperspecifieke eisen’, aldus Vandermarliere. Het is de verantwoordelijkheid van de sector om op zoek te gaan naar mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, klinkt het. 

In de marge pleitte Agoria nog eens voor een stabieler investeringsklimaat. ‘Deze regering voert absoluut een beleid om het investeringsklimaat te verbeteren, met bijvoorbeeld de hervorming van de vennootschapsbelasting.’ Maar het ontbreken van een duidelijke energievisie jaagt bedrijven die willen investeren weg. Ook inzake e-commerce heeft ons land de boot totaal gemist, zo besloot Vandermarliere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud