Samsung investeert in techfonds van Imec

Imec stampt een fonds uit de grond met 60 miljoen euro kapitaal. ©imec

De Leuvense chiptrots Imec hijst Samsung aan boord bij de oprichting van imec.xpand, een accelerator voor nieuwe technologie met 60 miljoen euro aan kapitaal.

Dat bevestigt het bedrijf aan De Tijd. Imec.xpand moet nieuwe technologie uit de Imec-stal of met een Imec-link de kans geven verder te rijpen.

Het fonds verzamelt bij zijn oprichting meteen 59 miljoen euro aan kapitaal. Het haalt dat onder meer bij Samsung Oak Holdings, de investeringsdivisie van Samsung.

Naar 120 miljoen

Ook Applied Materials, een fabrikant van materiaal voor chipproductie, is mee aan boord. In eigen land is zowel de Leuvense als de Gentse universiteit betrokken, net zoals het staatsinvesteringsfonds FPIM, het investeringsfonds van BNP Paribas Fortis en kleinere vennootschappen zoals Fidimec en Alfineon. Alle partners hebben in totaal al 14 miljoen euro gestort. 

'Partners zoals Samsung hebben ervaring met Imec. Hun keuze nu is een bewijs van de expertise van Imec.'
Tom Vanhoutte
XPand Partners

Op termijn mikt het fonds op een kapitaal van 100 à 120 miljoen euro. 'De interesse is overweldigend', bevestigt Tom Vanhoutte, die in de nieuwe structuur Xpand Partners de accelerator voor nieuwe technologie gaat aansturen, samen met Peter Vanbekbergen. 'Maar niet iedereen kan zich op hetzelfde moment engageren.'  

'Accelerator on speed'

Imec speelt met zijn expertise rond chip- en nanotechnologie mee in snel evoluerende werelden zoals het internet der dingen en de digitale gezondheidszorg, stelt Vanhoutte.

'Grote bedrijven kunnen dat elk voor zich ontwikkelen of meegaan met een gerenommeerd centrum zoals Imec', aldus Vanhoutte. 'Partners zoals Samsung hebben ervaring met Imec. Hun keuze is een bewijs van de expertise van Imec.' 

Imec.xpand moet een 'accelerator on speed' worden. De financiële structuur moet ondernemende spelers uit de Imec-stal het comfort geven om ideeën en nieuwe technologie te laten rijpen, 'zonder elk half jaar te moeten gaan schooien om geld', dixit Vanhoutte.

Imec zelf zal wel niet betrokken worden in de besluitvorming rond de investeringen, 'om de onafhankelijkheid te bewaren'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect