VS zetten Chinese technologie in de hoek

Huawei krijgt met zijn Mate 10 Pro geen poot aan de grond. ©REUTERS

De Amerikaanse veiligheidsdiensten CIA, FBI en NSA voeren de kruistocht tegen Chinese smartphones en andere technologie op.

Voor de Chinese techgiganten Huawei en ZTE zijn het moeilijke maanden op de Amerikaanse markt. De Amerikaanse overheid is bezorgd over de veiligheidsrisico's die Chinese technologie kunnen inhouden voor de eigen netwerken. 

Begin januari zag Huawei, 's werelds op twee na grootste smartphonefabrikant, al deals met de telecomoperatoren AT&T en Verizon voor de verdeling van de Mate 10 Pro stranden. Zulke deals zijn cruciaal om marktaandeel te veroveren op de Amerikaanse markt. Negentig procent van de smartphone-aankopen in de VS verlopen via operatoren, zo schat CNET. 

Toen al waren er geruchten dat AT&T en Verizon zich terugtrokken onder druk van de Amerikaanse overheid. Het vergalde het lanceringsfeestje van Huawei op de technologiebeurs CES in Las Vegas. Huawei rolde daar de Mate 10 Pro, het vlaggenschip, uit voor de Amerikaanse markt, maar moest last minute een distributiedeal met AT&T uit de presentatie halen. 

Inmenging

Die geruchten over inmenging van de overheid blijken nu niet uit de lucht gegrepen. FBI-directeur Chris Wray drukte, samen met zijn collega's van de CIA en de NSA, woensdag zijn bezorgdheid uit over de Chinese smartphones. 

90 %
Smartphoneverkoop
90 procent van de smartphones in de VS worden verkocht via deals met operatoren.

'We zijn erg bezorgd over de risico's als een bedrijf dat verbonden is aan een buitenlandse overheid en dat onze waarden niet deelt marktaandeel wint', aldus Wray. Huawei en ZTE kunnen zo druk uitoefenen op de netwerken, informatie stelen of aan spionage doen. NSA-baas Mike Rogers maakte duidelijk dat de Chinese uitdaging alleen maar zal toenemen. 

Klap

Wray complimenteerde AT&T en Verizon om geen deals te sluiten met Huawei of ZTE. Voor de betrokken spelers is dat een stevige klap. Een bedrijf als Huawei heeft wereldwijd een marktaandeel van 8 procent, maar is in de Verenigde Staten quasi niet aanwezig. De Mate 10 Pro is wel te koop via online platformen als Amazon en Best Buy. 

De Verenigde Staten pakken Chinese technologie helemaal anders aan dan Europa. In onze contreien kan Huawei vrij opereren. Een prominent telecomoperator als Proximus werkt voor de netwerkinfrastructuur intens samen met Huawei. Telenet voert dan weer tests uit rond het supersnelle internet 5G met ZTE. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud