Netflix verhoogt abonnementsprijzen

Netflix verhoogt zijn abonnementsprijzen om eigen producties zoals de scifi-serie Stranger Things te bekostigen. ©Netflix

Videostreamingdienst Netflix verhoogt vanaf vandaag de prijs van zijn abonnementen voor nieuwe abonnees en vanaf november voor bestaande kijkers.

Het basisabonnement behoudt dezelfde prijs (7,99 euro) , maar de standaard- (9,99 euro) en premiumformule (11,99 euro) worden met respectievelijk 1 en 2 euro duurder. De wijziging gaat voor nieuwe gebruikers meteen in. Bestaande abonnees krijgen op 19 oktober een melding van de aangepaste rekening vanaf november.

Netflix haalde in 2016 een omzet van 7,5 miljard euro.

Bedrijfswinst 2017Q2: 190 miljoen dollar. 

Het heeft een beurswaarde van 66 miljard euro.

Het platform telt 104 miljoen abonnees, die samen dagelijks 125 miljoen uren content bekijken.

Het is de eerste prijsverhoging sinds 2014 en volgens Netflix onvermijdelijk 'naarmate we meer exclusieve series en films aanbieden en de netflixbeleving verbeteren'. 

Die extra euro's zorgen niet alleen voor meer winst, maar Netflix kan ze ook goed gebruiken om zijn eigen producties te bekostigen. Heel wat productiehuizen waaronder ook Disney lieten de voorbije maanden weten dat ze hun producties bij Netflix weghalen, waardoor het genoodzaakt is nog steviger in te zetten op eigen producties. Het bedrijf plant volgend jaar zo'n 6 miljard dollar in eigen producties te steken.

Concurrentie

Met steeds meer concurrenten op de videostreamingmarkt, is het de vraag of Netflix met de prijsverhoging niet ook in het eigen vel snijdt. Het wegvallen van de kinderprogramma's van Disney maakt andere opties voor jonge ouders mogelijk interessanter. De webwinkelgigant Amazon biedt met zijn Prime Video series en films aan tegen een veel lagere prijs dan Netflix en ook het weliswaar duurdere HBO Now met titels zoals Game of Thrones legt Netflix het vuur aan de schenen. 

Game of Thrones zit niet bij Netflix, maar bij HBO Now. ©hbo

De manier waarop de prijsverhoging plaatsvindt: stil en snel, doet evenwel vermoeden dat Netflix niet al te veel opzeggingen verwacht. Bij de vorige prijsverhoging werden huidige abonnees nog zachtjes richting een hogere prijs geleid. Ze konden nog een jaar lang van de lagere prijs van het Netflixaanbod genieten. Bij de huidige prijswijziging krijgen ze volgende maand al een hogere rekening voorgeschoteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content