Uitgevers bouwen 'Spotify' voor strips

De twee grootste stripuitgevers van het land, bundelen de krachten en lanceren begin volgend jaar een nieuw digitaal stripplatform. Een resem striphelden als Suske en Wiske, Jommeke, Thorgal en Largo Winch maakt zo de stap naar smartphone en tablet.

Aan de vooravond van de Boekenbeurs, die dit jaar in het teken staat van het beeldverhaal, lanceren de Vlaamse stripuitgevers Ballon Media en Standaard Uitgeverij YIEHA. Het platform, een website en een app voor smartphone en tablet, moet de digitale generatie aansluiting doen vinden bij de rijke Belgische stripwereld.

Vorig jaar bouwde de Amerikaanse stripuitgever Marvel een soortgelijk platform, Marvel Unlimited. Hierop kunnen abonnees voor een maandelijkse prijs meer dan 15.000 strips lezen. Het Marvel Unlimited-platform is toegankelijk op zowel computer als smartphone of tablet. Meer info vindt u op de website van Marvel Unlimited

Ballon Media en Standaard Uitgeverij zijn de twee grootmachten van de Nederlandstalige strip. Ballon is de uitgeverij achter het stripfenomeen Jommeke. Maar de voorbije jaren verwierf het ook de Nederlandstalige rechten van de stripuitgeverijen Dupuis, Dargaud, Le Lombard en Casterman goed voor stripklassiekers als Largo Winch, De Blauwbloezen, Robbedoes en Kwabbernoot, XIII, Thorgal, Lucky Luke en Kuifje. Standaard Uitgeverij, een onderdeel van het Nederlandse WPG, is dan weer de thuis voor razend populaire stripfiguren als Suske en Wiske, Kiekeboe en Urbanus.

Via YIEHA zal het mogelijk zijn om individuele strips te kopen of te huren. Daarnaast zal er een abonnementsformule beschikbaar zijn. 'Denk aan het Spotify-model', zegt Maxence Vandercruyssen van Ballon Media. 'Die-hard striplezers kunnen voor een vast bedrag onbeperkt strips lezen uit een bepaalde selectie.' Tarieven zijn nog niet vastgelegd, maar een digitale strip zal zeker goedkoper zijn dan de papieren versie.

De officiƫle lancering van YIEHA is voorzien voor maart volgend jaar. Vanaf januari kan een select publiek van testers het platform uitproberen. Registreren als tester kan via www.yieha.be. Ook andere stripuitgevers zijn welkom om in het project te stappen. 'We hebben er alle belang bij om ons platform zo open mogelijk te maken.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud