Atari ruilt Pac-Man voor blockchain

©REUTERS

Atari, het bedrijf dat dertigers en veertigers associëren met de populairste videogames van hun jeugd, springt op de blockchain-trein. Het wat vergeten aandeel klom in een week tijd met ruim 60 procent.

Levensgrote ‘arcade games’, joysticks en iconische videogames als ‘Pac-man’ en ‘Space Invaders’, dat zijn de beelden die het merk Atari waarschijnlijk nog altijd bij u oproepen. Het bedrijf was in de jaren tachtig dan ook een vlaggenschip van de ontluikende gamingmarkt.

Maar als het van Atari zelf afhangt, associeert u het bedrijf straks alleen nog maar met de digitale toekomst. Het bedrijf heeft een belang genomen in een platform dat digitale entertainmenttoepassingen wil ontwikkelen op basis van de veelbelovende blockchain-technologie.

De deal houdt ook in dat Atari zijn eigen ‘token’ of cryptomunt gaat uitgeven, de Atari Token. En Atari verstevigt een bestaand partnership met het bedrijf Pariplay om online weddenschappen met digitale munten mogelijk te maken.

De plannen hebben het aandeel van Atari , dat op de Parijse beurs al jaren ingedommeld was, een plotse adrenalinestoot gegeven. Sinds de bekendmaking van de cryptoplannen op 8 februari steeg het aandeel met 60 procent. In het afgelopen jaar is de beurswaarde zelfs bijna verviervoudigd.

‘Blockchaintechnologie gaat het huidige ecosysteem, zeker in de sector van videogames en online transacties, volledig transformeren’, zegt CEO en voorzitter Frederic Chesnais. ‘Ons doel is om strategische posities in te nemen met een gelimiteerd cash-risico.’

Tweede leven

Misschien kent u het originele Atari hier nog van: Pong, een virtueel tennisspel dat u op de tv kon aansluiten. ©Atari

Atari is niet het eerste ‘vergeten’ merk dat op een tweede leven mikt met de hulp van blockchain. De aandelen van het fotobedrijf Kodak stegen vorige maand met 245 procent nadat het plannen had bekendgemaakt voor een blockchainplatform waarop fotografen hun foto’s en rechten kunnen verkopen zonder toedoen van een foto-agentschap.

Een ander bekend geval is de verlieslatende Amerikaanse ijstheemaker Long Island Iced Tea Corp. Het won in december liefst 183 procent in één dag, nadat het zichzelf had omgedoopt tot ‘Long Blockchain Corp.’

Atari werd in 1972 opgericht door Nolan Bushnell en heeft een lange geschiedenis gekend van opsplitsingen en claims op de merknaam. In 1984 splitste het bedrijf in een divisie met arcade games (voor speelhallen) en een divisie met consumentengames. Die werd in 1998 doorverkocht aan de spelletjesmaker Hasbro. In 2003 verwierf de Franse holding Infogrames de licentie op de merknaam en het logo. Infogrames nam vervolgens zelf de naam Atari aan.

Beurswaakhond VS schorst drie crypto-bedrijven

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de handel in aandelen van drie bedrijven opgeschort. De drie claimden transacties te doen die verband houden met cryptovaluta en blockchaintechnologie. Maar de SEC stelt zich vragen over de werkelijke activiteiten en de waarde van de activa van de bedrijven.

Cherubim Interests, PDX Partners en Victura Construction Group hadden persberichten uitgegeven waarin zij beweerden dat ze activa hadden overgenomen van een investeerder in cryptomunten en blockchain. Cherubim zei daarbij ook de intentie te hebben zelf munten te gaan verhandelen.

De beurswaakhond waarschuwt beleggers andermaal voor bedrijven die mogelijk een slaatje willen slaan uit de huidige crypto- en blockchainhausse. De SEC gaat de boeken van de drie bedrijven nu grondiger onderzoeken. 

De regulator heeft de macht om de handel in bedrijven tot tien dagen op te schorten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud